31 Ocak 2017 Salı

VİYANA GEZİSİ KRALİÇE SİSİ

BELVEDERE SARAYI VE KRALİÇE ELIZABETH SİSİ



Avusturyalılar ünlü Avusturya Macaristan İmparatorluğunun kraliçesi Elisabeth Eugenie Amalie nam-ı değer Sisi'ye ise özel önem veriyorlar. Sisi'ye özel önem vermelerinin sebebi İngiltere Prensesi Diana gibi Avusturya halkının kendisini çok sevmesi. Habsburg hanedanına baş kaldırarak kendisini sık sık halk içinde bulunması. Viyana'nın her köşesinde Sissi'nin resimlerini, hediyelik eşyalarını bulabilirsiniz. Yaşamış olduğu Belvedere Sarayın'da geziye çıkabilir, Hofburg Sarayı Sisi Müzesinde sergilenen saray eşyalarını, muhteşemliği görebilirsiniz.



Belvedere sarayında gezerken kadına verilen önemi kadın aslanların heykellerinden anlayabilirsiniz. Sissi aslen Alman, MüBavyeralı Max dükün kızı. 1837 doğumlu. Sissi Avrupa'nın en güzel kraliçelerinden, günde 1 portakal yiyerek gezdiği oluyormuş, yüz güzelliğinin yanısıra fizik güzelliği de ün yapmış, saçlarını iki haftada bir yumurta sarısı ve konyak ile yıkanırmış.  Saray halkının ata binip spor yapması uygun değilken kendisi sürekli spor yaparmış. Jimnastik, yürüyüş ve at yarışı en sevdiği sporlardan. Tarih, edebiyat, şiir felsefe sevdiği ilgi alanları. Sisi şiir de yazmıştır. Sissi dört çocuk dünyaya getiriyor. Sissi kraliçe olmasına rağmen ancak mutsuz bir kraliçe, eşi Franz Joseph  ile evlendikten bir süre sora aldatılıyor ve kendisi saray yaşamını reddedip  seyahatlere adıyor.





Obsesif bir dünya gezgini olarak tanınıyor. Macaristan'a yapmış olduğu seyahatler sıklaşıyor. Özellikle oğlu prens Rudolf 30 yaşında sevgilisi ile sarayda intihar ettikten sonra siyah ve koyu gri kıyafet giyiyor, mutsuzluğu daha da artıyor böylelikle seyahatleri sıklaşıyor.   Seyahat ettikleri ülkeler Fas, Cezayir, Malta, Mısır ve Türkiye yer alıyor. İtalyan bir anarşist tarafından Cenevre'de 1898 de bıçaklanarak öldürülüyor.




Belvedere Sarayında fotoğraf çekimi yasak. İçeride benim hayran olduğum Avusturyalı ressam Gustav Klimt ve muhteşem öpücük tablosu sergilenmekte. Klimt'in The Kiss tablosu altınla boyanmış, saatlerce pırıl pırıl parlayan tabloya bakıp aşkı, tutkuyu bulabilirsiniz. Klimt'in kızıl saçlı kadınlarının portrelerini, nü resimlerini görebilirsiniz. Klimt melankoliklik, masumiyet, hüzün yansımasını birlikte harmalayan bir usta sanatçı. Resimlerinde altının yanı sıra da gümüş de kullanmış. Ünlü tabloları arasında Altın Lady olarak anılan Adele Bloch Bauer, Judith and The Head of Holofernes, melo, hayat ağacı vb. Belvedere Sarayında sergilenmekte. 1.70x1.70 boyutundaki The Kiss tablosunun önünde resim çekimi tabiki yasak, diğer tabloların fotoğraflarını da çekemiyorsunuz. Salona girmeden görevliler çekim yapılmaması konusunda sizi uyarıyor.  Bu nedenle The Kiss tablosu önünde fotoğraf çekimi için selfie odası düzenlemişler. Aynı zamanda Ferdinand Georg Waldmüller ile Egon Schilel'in resim tabloları sergileniyor sarayda.


Sarayın tavan süslemeleri ise muhteşem

Gustav Klimt'in ünlü "The Kiss" tablosu

Belvedere Srayına nasıl gidilir diye sorarsanız? Ben Stephenplatz metrosundan U1 hattına binerek Taubstum-mengassede inerek saraya kadar yürüdüm.  Dönüşte ise Quartier Belvedere Sarayının dışındaki metro istasyonu ile tekrar merkeze ulaştım. Ulaşımı kolay bir lokasyonda. Tek seferlik metro ücreti 2.20 euro, turistler için düzenlenmiş 72 saatlik her yere ulaşım sağlayan metro, tramvay, otobüs ücreti ise 16.5 euro. Ben üç günlük pass biletler aldım. Her metro istasyonunun girişinde makineler bulmak mümkün. Belvedere Sarayı girişine ise 14 euro ödüyorsunuz 10.00/18.00 saatleri arasında saray açık. Çarşamba günü ise saat 21.00 kadar ziyaretçi girişi var. Belvedere sarayını gezmek istiyorsanız, bu geziye 1 gününüzü ayırın çünkü gerçekten büyük bir saray ve saray bahçeleri görülmeye değer. 


                                     


Sarayın dışında ise 2017 kutlamaları için fotoğraf çekim alanı kurmuşlar. 

Hofburg Sarayı Vişyana'nın merkezinde bulunuyor. Girişte sizleri opera bileti satmaya çalışan renkli kıyafetleri ile satıcılar karşılıyor. Eğer Viyana'da bir gece opera dinlemek isterseniz pazarlık yaparak da konserlere gidebilirsiniz. Bana 40 euroluk girişi 20 euroya kadar indirim yaptılar. Hofburg Sarayının içerisinde ise Sisi'nin muhteşem altın, gümüş eşyaları karşılıyor sizi.  Sisi Müzesine giriş ise 12.90 euro.

Sisi Müzesine giriş saatleri ise 09.00/16.00 arası. 





























"Sisi'yi altın kafese koymuşlar yine de özgürlüğüm" demiş, bu kadar muhteşemlikte söylenecek son söz bence budur.





Sevgiyle kalın,

Şule Solak



26 Ocak 2017 Perşembe

YILBAŞI VİYANA GEZİSİ

YILBAŞINDA MÜZİĞİN BAŞKENTİ VİYANA'DA OLMAK 




Orta Avrupa turuna yaklaşık dört sene önce katılmıştım. Turların bir özelliği sevdiğiniz şehirlerde daha fazla kalma isteği uyandırsa da kalamamanız. Viyana da benim için böyle bir şehirdi. Çünkü sadece 3 gün 2 gece kalabilmiştik. Tekrar gidebilmek için gün saydığım bir şehirdi. Viyana için müziğin başkenti desek yerinde olur. Caddelerinde, sokaklarında dolaşırken klasik müzik seslerini duyabilirsiniz. Devasa sarayları, bahçeleri, müzeleri, konser salonları, alışveriş merkezleri, düzenli ulaşım ağları ile çevrelenmiş bir şehir.




Viyana'da yılbaşında old town eski şehir merkezinin sokaklarında klasik müzik. rock müzik, pop müzik, latin amerika müziği dahil konser alanlarında müziğe doyabilir ve Hofburg sarayı bahçesinde kurulan christmas panayırlarında alışveriş yapabilir, buz pateni kayabilir ve sıcak şarap içebilirsiniz.



Dünyanın her yanından yılbaşı kutlamalarına Viyana'ya geliniyor. Caddelerde ve sokaklarda kalabalıklar var. Japonlardan, ruslara, araplara, fransızlara kadar yabancılarla karşılaşmanız olası. Caddelerde ve sokaklarda insanlar dans ediyor ve avusturyalılar gerçekten sıcak insanlar. Yılbaşında panayırlarda ışıldaklı eldivenlerden, şapkalara kadar herşey ışıl ışıl, sokak süslemeleri için ise viyana özel dizayn edilmiş.








Hofbug sarayı bahçesine kurulan buz pisti

Viyana'nın merkezi Stephen Platz da ise yılbaşı günü sabahtan konserler başlıyor. Stephan Platz'dan yol boyunca kurulu olan klasik müzik konserleri, dans alanları, sıcak şarap alanları ile viyana yeni yıla hazır bir şehir. Kalabalıklar çok fazla olmasına rağmen güvenli bir şehir. Yine de güvenlik için akşam üzeri sokak köşelerinde, metro girişlerinde polisleri  görebilirsiniz. Ambulanslar ise sağlık sorunları olanlar için  bekletilmekte. Metrolar ise sabaha kadar açık.
                                       





Hofburg sarayının çıkışında ise noel baba kıyafetleri ile sokak müziği konserleri, ayaküstü sıcak kek yiyecek mekanlarına rastlayabilirsiniz.










Viyana'da yeni yıla girerken mutlu, keyifli ve huzurluydum. Sizlerin de nice mutlu yıllarınız olsun,

Sevgiler,

Şule Solak