23 Kasım 2017 Perşembe

ALMANYA BERLIN GEZİSİ

emekliseyyah

Almanya'da Köln şehrine gitmiş olmama rağmen Berlin şehri hep aklımda kalmıştı. Türkler arasında popüler olmasının payı da büyüktür. Benim içinse Alman Lideri Hitlerin yapmış olduğu zulümler, izlemiş olduğum Hayat Güzeldir filminin etkisi, 2.Dünya savaşının yaşandığı şehir, lisedeyken TRT'de yayınlanan "Doğu Almanya ve Batı Almanya birleşerek Berlin Duvarı yıkıldı" haberlerinin payı çoktur.

BERLİN'E NASIL GİDİLİR?



emekliseyyah


Euro yükselmiş olmasına rağmen Pegasus benim gibi ucuz seyahat edenler için biçilmiş kaftan denilebilir. Tek sakıncası hala Sabiha Gökçen Havalimanından uçuş yapması. Gidiş - Dönüş biletini uygun fiyata 3 ay önceden aldım. Türk Hava Yollarının ise sadece Tegel Havalimanına uçuşu var. ve şehrin kuzeybatısında kalıyor. Berlin uçuşu yaklaşık 2 saat sürüyor. Pegasus ile Berlin Schönefeld havalimanına varıyorsunuz. Burası Rynair gibi charter uçaklarının Avrupa uçuşlarının yapıldığı küçük bir havalimanı. Tourist Information'dan alabileceğiniz 1 euro'ya harita ile Berlin'de gezebilecek yerleri görmeniz mümkün. Ben 5 gün kalacağım için şehrin her yerine ulaşımı sağlayan Berlin Card biletimi havalimanından aldım. Ve 41 euro ödedim.  RE7 hızlı trene bindim yaklaşık 20 dakikada şehir merkezine ulaştım. Siz isterseniz  RB14 ve RB22 hatlarını kullanarak da ulaşabilirsiniz.

BERLİN GEZİLECEK YERLER



Berlin büyük bir şehir, ulaşım için yürüyerek her yeri gezmek mümkün değil. Bu sebeple postpamarplatz'dan kalkan şehrin tüm bölgesini gezdiren otobüslere bindim. 2 saatlik süren bu yolculukta rehberli olarak şehri tanıyabiliyorsunuz. Bir kişi ücreti 15 euro pass bileti olanlar için. Normal ücret 19euro. Şehri öğrendikten sonra beğendiğiniz yerleri gezmek size kalmış. Şehri didik didik eden biri için 5 gün kısa bir plan oldu, bu nedenle tatil planınızı bence en az bir hafta olarak düzenlemenizde fayda var. 

1- BERLİN TV KULESİ


Berlin şehrinin hangi noktasında olursanız olun görebileceğiniz  bir konumda bulunuyor. Alexanderplatz istasyonundan yürüme mesafesinde. Alexa Alışveriş Merkezini geçtikten sonra hemen sağınızdaki devasa yapı 368 metre yükseklikte. Tv kulesi 1969 yılında açılmış,  Asansör ile üst katında bulunan döner restauranta çıkmak mümkün. Giriş ücreti ise 13 euro. Tv kulesinin etrafında ise bisiklet kiralayabileceğiniz dükkanlar var. Parkı geçtikten sonra Neptün çeşmesinde dinlenebilirsiniz. Solunuzda bulunan Kırmızı Belediye binasını da görmenizde mümkün.



2- CHECKPOINT CHARLIE



Friedrichstrabe caddesi üzerinde Metro ile 6 ve 2. hatlarla veya M29 otobüs ile ulaşabileceğiniz bir noktada. Berilin duvarını gezdikten sonra ise yürüyerek de ulaşabileceğiniz mesafede. Ben her zamanki gibi Berlin duvarını gezdikten sonra yürüyerek ulaştım. Doğu Almanya'dan batı Almanya'ya kaçmak isteyenlerin, dikenli tellerin, bekçi kulelerinden azlığından faydalandığı bir geçiş noktası olduğundan, Batı Almanya'ya kaçışlar buradan yapılmıştır. Checkpoint Charlie kulübesinin orijinali Müttefik Müzesinde sergilenmekte olup, temsili olarak bir amerakan askeri görünümlü bir oyuncu nokta kulubesinde bulunuyor, beraber fotoğraf çektirmek isterseniz ücret ödemek zorundasınız.

3- BERLİN DUVARI


Berlin duvarı Soğuk Savaşın simgesi. Sadece doğu ve batı Almanyayı değil aileleri de birbirinden ayıran  167 km uzunluğunda bir duvar. Şimdi ise açık hava müzesi. 1989 yılında son bulan acının, gözyaşının simgesi. Doğu Berlin'den Batı Berlin'e geçmek isteyen sayısız kişilerin öldüğü zulüm,    9 Kasım 1989 yılında son buldu. Hitlerin kendisine karşı gelen muhalif iş adamı, gazeteci, yahudi, çingene olan insanların nasıl gözaltına alındıkları, meydanlarda saçlarının nasıl kesildiği, beden ölçüm aşamaları, Alman üst ırk yaratılışı ile ilgili insanlar üzerinde yapılan deneyler, toplama kamplarından görüntüler, savaşın sona ermesiyle SS subaylarının ve üst düzey yöneticilerinin yargılanmaları, açık alanda ve de ayrıntılı olarak içeride bulunan müzede sergilenmekte. Almanyada toplama kampları da dahil olmak üzere bu müzeler ücretsiz olarak geziliyor.









4- BERLİN ZAFER SÜTUNU




Berlin büyük bir şehir olduğundan ben otobüs turu ile şehri de gezmeyi ihmal etmedim. Metro ile ulaştığım Postdamar Platz'dan kalkan otobüs ile şehrin büyük parkı Tiergarten etrafından geçerek Zafer Sütununa ulaştım. Yukarı çıkmak isterseniz giriş ücreti 3 euro. Tiergarten gerçekten büyük bir park, gezmek için bir gününüzü ayırmanız gerekli.

5- BRANDENBURG KAPISI


Brandenburger kapısı Berlin'in simgelerinden bir tanesidir. Doğu Berlin tarafında bulunmaktadır. Ulaşımını ise kolayca S25 ve S1 metro ağı veya U2 ile yapabilirsiniz. Pariser Platz da bulunur. Kapıdan geçtikten sonra büyük bir park vardır. Açık alan konserleri burada düzenlenir. 2009 yılında Michael Jackson'ın konseri burada yapılmıştır. Amerikan Elçiliği ve Sanatlar Akademisi de etrafında bulunur.

6- HOLOKOST ANITI





Holoskost Anıtı öldürülen 6 milyona yakın yahudi için 2005 yılında açılan 2711 gri renkli sütundan oluşan anıt, Brandenburger kapısının yakınında bulunmaktadır. Alt katında ise asansör ile ulaşabileceğiniz bir müze vardır. Anıtı gündüz ve gece ziyaret edebilirsiniz. Giriş ise ücretsizdir. S1, S25 veya U55 ile anıta ulaşabilirsiniz.

8- MÜZELER ADASI ve BERLİN KATEDRALİ




1999 yılında Unesco dünya mirası listesinde bulunan bu ada spree nehri kıyısında bulunmakta. Benim otelim Metti bölgesinde bulunduğu için gece ve gündüz yürüyerek gezebilme şansını yakaladım. Gecesi ise beni daha da cezbetti. Çünkü nehir kıyısında bulunan meydanlarda şarkı seslerini, eğlenen insanları daha sık görebiliyorsunuz. Bu adada :

1- Bode Müzesi
2- Pergamon (Bergama) müzesi
3- Neues Müzesi
4- Alte Nationalgalerie Müzesi
5- Altes Müzesi  ile Berlin Katedrali bulunuyor.


Pazartesi günü müzelerin kapalı olduğunu belirteyim.  Turistler için özel düzenlenmiş 3 günde 30 tane müzeyi gezmek için müzekartı gişelerden, turist bilgilendirme noktalarından  alabilirsiniz. 30euro yetişkinler için 14.5euro öğrenciler için ücreti var.  Ben hepsini gezmek istemiyorum derseniz Pergamon ve Bode müzesi giriş ücreti 12euro, diğer üç müze girişi 10euro'dur.

emekliseyyahemekliseyyah




emekliseyyah

9-KAISER WILHELM ANIT KİLİSE

emekliseyyah

Ka-de-wa alışveriş merkezinden çıktıktan sonra karşınıza çıkacak olan anıttır. Kurfürstendamm caddesinde bulunmakta olan 1800 yıllarından kamlan protestan kilisedir. II. Dünya savaşında bombalanmış, anı olarak aslını korunmaktadır. Kilisenin en önemli kısmı kulenin hala yıkık olması, içinde bulunan mozaik taşlarının korunmasıdır. Girişler  ücretsizdir. Cumartesi günü akşamları uğrarsınız müzik dinletileri ile karşılaşmanız olasıdır.


10- ZOO BERLİN


Benim vaktim olmadığından Zooplasttan sadece geçmekle yetindim. İçerisinde akvaryumu da bulunduruyor. Çocuğunuzla gezmek isterseniz eminim sizin için farklı bir seçenek olabilir. Fiyatları 15.5euro, çocuklar için 8euro sadece hayvanat bahçesi için. Akyaryumu da gezerim derseniz aydrıcı ücret ödemeniz gerekli. Ana terminalden Hauptbahnhof'tan  S5,S7, U2+U9, U1+U9 ile Zoologischer Garten duruğından ulaşım sağlayabilirsiniz. 

BERLİN'DE ULAŞIM


Berlin metro ağları ile çevrili, tramway, otobüs ile şehrin her yerine ulaşım sağlanan bir şehir. Alexanderplatz, Friedrichstrabe, Hauptbahnhof istasyonları şehrin merkezi noktası. Buradan  hızlı tren, metro, tramway ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Metro ağları haftaiçi saat 24.00'e kadar açık, haftasonları ise 24 saat çalışıyor. Berlin'de iki tane büyük nehir var. River cruise Karl-Liebknecht Strabe nehir kıyısından katılarak da şehri gezmeniz mümkün.


BERLİN'DE ALIŞVERİŞ


Berlin'in ünlü markaların bulunduğu KaDeWe alışveriş merkezine uğramadan geçmeyin. Fiyatlar pahalı olsa bile, Burberry, Dolce&Gabbana, Helmut Lang, Gucci, Kenzo, Michael Kors, Valentino, Escada, Etro, Mochino, Tommy Hilfiger, TopShop gibi markaları bulabileceğiniz ve alışveriş yapabileceğiniz, çok katlı içerisinde restaurant, cafeler, teknoloji, ev ve yaşam ürünlerini bulabilirsiniz. Kurfürstendam caddesi ise cafelerin ve restaurantların da bulunduğu bir alışveriş mekanı. Temmuz ayında yada Şubatta giderseniz indirimli ürünleri kaçırmayın derim.

BERLİN YEME İÇME VE GECE HAYATI


Berlin'de Vapiano restaurantalrı zincirine Kudamm, Postdamar Platz, Hauptbahnof, alexanderplatz caddelerinde ulaşmanız mümkün. Makarna, salata ve pizzalar için ideal. Donuita benzer Berliner çörekler ise tatlı arayanlar ve ayakta atıştırmalar için lezzetli. Türk döner ustalarına ise heryerde bulabilirsiniz. Tabiiki bizim dönerlerimizden farkı; oldukça büyük porsiyon, kıvırcık, kırmızı lahana, soğan, ve çeşitli sosların eklenmiş olması.  Alexanderplatz'da bulunan 1972'den beri açık olan Gregory's cafede lezzetli kahvelerden içip dinlenebilirsiniz. Berlini gece gezmek ister publarına uğramak isterseniz Mitte bölgesi sizin için idealdir. Nehir kenarında bulabileceğiniz açık alanlarda bile müzik sesini duyarsınız. Dans yarışmaları, tangolar düzenlenir.



Berlin ile keyifli seyahatleriniz olsun....

Sevgiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder