23 Kasım 2016 Çarşamba

PASAPORT BAŞVURUSU

PASAPORT NEDİR:

Pasaport yetkili makamlarca verilen ve bir ülkenin milli hudutlarından diğerine geçmeyi sağlayan ve hamilinin kimlik bilgilerinin içeren belgeye denir.

Bir pasaportun içerisinde kişisel bilgileriniz, parmak iziniz bulunmaktadır. Türkiyede çipli pasaport sistemine geçilmiş olup, bunlar pasaportunuzun ön yüzünde bulunan sayfanın altında mevcuttur, kopyalanması da imkansızdır. 

PASAPORT MÜRACAAT İŞLEMLERİ

İnternet üzerinden https://epasaport.egm.gov.tr/ adresinden yapacağınız randevu işlemleri:
  • 81 İl Emniyet Müdürlüğü ve 
  • 370 İlçe Emniyet Müdürlüğü olmak üzere toplam 451 müracaat merkezlerine,
  • Yurt dışında ise Dış Temsilciliklerden alınmaktadır.
Pasaport müracaat işlemlerinde MERNİS kayıtları esas alınmaktadır. Bu sebeple gitmeden Nüfus müdürlüklerinden adres kayıtlarını kontrol etmenizde fayda vardır. Adresiniz varsa problem yoktur.

Pasaport işlemleri 5-10 dakika içerisinde sürmekte ve merkezi Ankara'da bulunan Pasaport Basım Merkezine gitmekte ve belirlediğiniz adrese veya kişiye 3/7 gün içerinde PTT kanalı ile ulaşmaktadır.

Yurt dışında yapılan başvurularda, yine Ankara Pasaport Basım Merkezinde basımı yapıldığından,   tekrar o ülkeye ptt yolu ile  gönderileceğinden süreler artmaktadır.

PASAPORT MÜRACAATI İÇİN GEREKLİ BELGELER:



1- Nüfus cüzdanı
10 yıllık süreyi aşmaması, yıpranmamış, yırtılmamış, mühür ve damgasının görülebilmesi,     15 yaşından sonra ise fotoğrafının eklenmiş ve yenilenmiş olması gerekmekte

2- İki adet biyometrik fotoğraf 
Fotoğraf çekim kabinleri Emniyet Müdürlüklerinde bulunmakta 20TL ücret karşılığında 12   adet çekim yapabilmekte. Fotoğrafta saçların alnı kapatmayacak şekilde düzgün olması,     dişlerin gözükmemesi, tesettürlü bayanlar içinse yüzün gözükmesi, fotoğrafta herhangi bir     gölge olmaması gerekmekte

3- Herhangi bir bankadan defter ücreti ve pasaport harç bedelinin yatırılması
Öğrenci olup, okuldan öğrenci belgesi veya e-okul üzerinden öğrenci belgesi getirildiği         takdirde sadece defter bedeli ödenecektir.

4-Ergin olmayan çocuklar için muvafakatname
Anne ve babanın birlikte çocuk ile giderek muvafakatname vermesi gerekir. Eğer çok       meşgul olanlar veya uzakta olanlar için noterden verilen muvafakatname kabul     edilmektedir. Anne veya baba ayrılmış ise çocuğun velayeti kim de ise çocuğa pasaport     çıkarma ve yurt dışına çıkarma yetkisi vardır. Yurt dışına giderken de ebeveynin yanında       olduğu sürece herhangi bir evrak istenmemektedir. Okul gezilerinde ise öğretmene noterden muvafakatname verilmesi uygun olur.

5-Mahkemelerce verilmiş velayet veya vasi kararı

6- Daha önce alınmış pasaport gerekmektedir.

7-Parmak izi
   Daha önce hiç sisteme kaydedilmemiş kişilerden alınır, 7 yaşından gün almış çocukların da parmak izi alınmaktadır. Müracaat işlemleri esnasında alınır, yeni yapılan uygulamada parmak izi de pasaportun çipine kaydedilmektedir.

2018 yılı Pasaport Defter ve Harç Bedelleri

PASAPORT HARÇLARI:            DEFTER BEDELİ             TOPLAM
6 AYLIK             137.50TL                  94TL                           231.50TL
1 YILLIK            201.30TL                  94TL                           295.30TL
2 YILLIK            327.80TL                  94TL                           421.80TL
3 YILLIK            465.50TL                  94TL                           559.50TL
10 YILLIK          657.40TL                  94TL                           751,40TL
                                                                          
Yeşil pasaport sahibi olmaya hak kazanmış kişiler sadece defter bedelini öder ve 5 yıllık pasaport almaya hak kazanırlar. Öğrenciler de öğrencilikleri süresince 5 yıllık olmak üzere pasaport verilir ve sadece defter bedelini öderler. Pasaportunuzun süresi var ancak yaprakları bitmişse süresi kadar sadece defter bedelini ödeyerek yenileme yapabilirsiniz. 

ÖNEMLİ NOTLAR:

1- Nüfus cüzdan bilgilerinde herhangi bir değişiklik olması durumunda (evlenme-boşanma, mahkeme kararı ile ad-soyad değişikliği) pasaportun da değişmesi gerekir.  

2- Önceki pasaportunuzun çalınması yada kaybolması durumunda müracaat işleminden önce çalındı ise  yapmış olduğunuz beyan ile birlikte sadece Pasaport Şube Müdürlüklerinden işlem yapılmaktadır. İlçe Emniyet Müdürlüklerine başvuramazsınız.

3- Pasaport müracaat işlemlerine gelemeyecek kadar yaşlı, hasta, zihinsel veya fiziksel engeli bulunan vatandaşlar, ikametlerinde yada hastanelerde aileden birisinin müracaatı ile polis ile birlikte giderek müracaat alınabilir.

4- Yazılı müracaat halinde İsrail, İran, Kıbrıs veya Yunanistan bazı ülkelere giriş ve çıkışları kabul etmediğinden istenirse mevcut pasaport iptal edilmeden ikinci pasaport verilebilmektedir.

5- Yurt dışına çıkarken 15TL çıkış ücretini herhangi bir bankaya ya da havalimanların da  yapa hudut kapılarında bulunan Maliyenin veznesine yatırıp pulu yanınızda bulundurmanızı unutmayın.

PASAPORT ÇEŞİTLERİ


1- UMUMA MAHSUS PASAPORT(BORDO PASAPORT)

2- HUSUSİ DAMGALI PASAPORT(YEŞİL PASAPORT)

3- HİZMET DAMGALI PASAPORT(GRİ PASAPORT)

4-DİPLOMATİK PASAPORT










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder