PASAPORT NEDİR:
Pasaport yetkili makamlarca verilen ve bir ülkenin milli hudutlarından diğerine geçmeyi sağlayan ve hamilinin kimlik bilgilerinin içeren belgeye denir.
Bir pasaportun içerisinde kişisel bilgileriniz, parmak iziniz bulunmaktadır. Türkiyede çipli pasaport sistemine geçilmiş olup, bunlar pasaportunuzun ön yüzünde bulunan sayfanın altında mevcuttur, kopyalanması da imkansızdır.
PASAPORT MÜRACAAT İŞLEMLERİ
İnternet üzerinden https://epasaport.egm.gov.tr/ adresinden yapacağınız randevu işlemleri:
- 81 İl Emniyet Müdürlüğü ve
- 370 İlçe Emniyet Müdürlüğü olmak üzere toplam 451 müracaat merkezlerine,
- Yurt dışında ise Dış Temsilciliklerden alınmaktadır.
Pasaport müracaat işlemlerinde MERNİS kayıtları esas alınmaktadır. Bu sebeple gitmeden Nüfus müdürlüklerinden adres kayıtlarını kontrol etmenizde fayda vardır. Adresiniz varsa problem yoktur.
Pasaport işlemleri 5-10 dakika içerisinde sürmekte ve merkezi Ankara'da bulunan Pasaport Basım Merkezine gitmekte ve belirlediğiniz adrese veya kişiye 3/7 gün içerinde PTT kanalı ile ulaşmaktadır.
Yurt dışında yapılan başvurularda, yine Ankara Pasaport Basım Merkezinde basımı yapıldığından, tekrar o ülkeye ptt yolu ile gönderileceğinden süreler artmaktadır.
PASAPORT MÜRACAATI İÇİN GEREKLİ BELGELER:
1- Nüfus cüzdanı
10 yıllık süreyi aşmaması, yıpranmamış, yırtılmamış, mühür ve damgasının görülebilmesi, 15 yaşından sonra ise fotoğrafının eklenmiş ve yenilenmiş olması gerekmekte
2- İki adet biyometrik fotoğraf
Fotoğraf çekim kabinleri Emniyet Müdürlüklerinde bulunmakta 20TL ücret karşılığında 12 adet çekim yapabilmekte. Fotoğrafta saçların alnı kapatmayacak şekilde düzgün olması, dişlerin gözükmemesi, tesettürlü bayanlar içinse yüzün gözükmesi, fotoğrafta herhangi bir gölge olmaması gerekmekte
3- Herhangi bir bankadan defter ücreti ve pasaport harç bedelinin yatırılması
Öğrenci olup, okuldan öğrenci belgesi veya e-okul üzerinden öğrenci belgesi getirildiği takdirde sadece defter bedeli ödenecektir.
4-Ergin olmayan çocuklar için muvafakatname
Anne ve babanın birlikte çocuk ile giderek muvafakatname vermesi gerekir. Eğer çok meşgul olanlar veya uzakta olanlar için noterden verilen muvafakatname kabul edilmektedir. Anne veya baba ayrılmış ise çocuğun velayeti kim de ise çocuğa pasaport çıkarma ve yurt dışına çıkarma yetkisi vardır. Yurt dışına giderken de ebeveynin yanında olduğu sürece herhangi bir evrak istenmemektedir. Okul gezilerinde ise öğretmene noterden muvafakatname verilmesi uygun olur.
5-Mahkemelerce verilmiş velayet veya vasi kararı
6- Daha önce alınmış pasaport gerekmektedir.
7-Parmak izi
Daha önce hiç sisteme kaydedilmemiş kişilerden alınır, 7 yaşından gün almış çocukların da parmak izi alınmaktadır. Müracaat işlemleri esnasında alınır, yeni yapılan uygulamada parmak izi de pasaportun çipine kaydedilmektedir.
2018 yılı Pasaport Defter ve Harç Bedelleri
PASAPORT HARÇLARI: DEFTER BEDELİ TOPLAM
6 AYLIK 137.50TL 94TL 231.50TL
1 YILLIK 201.30TL 94TL 295.30TL
2 YILLIK 327.80TL 94TL 421.80TL
3 YILLIK 465.50TL 94TL 559.50TL
10 YILLIK 657.40TL 94TL 751,40TL
Yeşil pasaport sahibi olmaya hak kazanmış kişiler sadece defter bedelini öder ve 5 yıllık pasaport almaya hak kazanırlar. Öğrenciler de öğrencilikleri süresince 5 yıllık olmak üzere pasaport verilir ve sadece defter bedelini öderler. Pasaportunuzun süresi var ancak yaprakları bitmişse süresi kadar sadece defter bedelini ödeyerek yenileme yapabilirsiniz.
ÖNEMLİ NOTLAR:
1- Nüfus cüzdan bilgilerinde herhangi bir değişiklik olması durumunda (evlenme-boşanma, mahkeme kararı ile ad-soyad değişikliği) pasaportun da değişmesi gerekir.
2- Önceki pasaportunuzun çalınması yada kaybolması durumunda müracaat işleminden önce çalındı ise yapmış olduğunuz beyan ile birlikte sadece Pasaport Şube Müdürlüklerinden işlem yapılmaktadır. İlçe Emniyet Müdürlüklerine başvuramazsınız.
3- Pasaport müracaat işlemlerine gelemeyecek kadar yaşlı, hasta, zihinsel veya fiziksel engeli bulunan vatandaşlar, ikametlerinde yada hastanelerde aileden birisinin müracaatı ile polis ile birlikte giderek müracaat alınabilir.
4- Yazılı müracaat halinde İsrail, İran, Kıbrıs veya Yunanistan bazı ülkelere giriş ve çıkışları kabul etmediğinden istenirse mevcut pasaport iptal edilmeden ikinci pasaport verilebilmektedir.
5- Yurt dışına çıkarken 15TL çıkış ücretini herhangi bir bankaya ya da havalimanların da yapa hudut kapılarında bulunan Maliyenin veznesine yatırıp pulu yanınızda bulundurmanızı unutmayın.
PASAPORT ÇEŞİTLERİ
1- UMUMA MAHSUS PASAPORT(BORDO PASAPORT)
2- HUSUSİ DAMGALI PASAPORT(YEŞİL PASAPORT)
3- HİZMET DAMGALI PASAPORT(GRİ PASAPORT)
4-DİPLOMATİK PASAPORT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder