23 Aralık 2016 Cuma

YÜRÜYEN KÖŞK YALOVA , MUDANYA, TİRİLYE, CUMALIKIZIK GEZİSİ




PAZAR GÜNÜ İSTANBULDAN KAÇIŞ NOKTASI YÜRÜYEN KÖŞK YALOVA , MUDANYA, TİRİLYE, CUMALIKIZIK


Mustafa Kemal Atatürk Yalova'yı çok sevdiğinden,  deniz kenarında dinlenmesi, önemli kararların alınması, yerli ve yabancı birçok konuğu ağırlaması için çınar ağacının kenarında bir köşk yaptırır. Köşkü kullanmaya başladığı ilk yıllarda, köşkün hemen yanındaki çınar ağacının köşk çatısına vuran dalı binaya zarar vermeye başlayınca, çalışanlar konuyu Mustafa Kemal Atatürk'e iletip, kesmek için izin isterler. Ancak ağacın kesilmemesi,köşkün kaydırılması talimatını Mustafa Kemal Atatürk verir. Dönemin mimar ve mühendisleri Yalova'ya davet edilir.  İstanbul Şehremaneti Fen Heyeti(Belediye Fen İşleri) başmühendis Ali Galip Alnar yanına aldığı mimar ve mühendislerle birlikte 7 Ağustos 1929 günü çalışmalara başlar. Köşkün çevresindeki toprak büyük bir dikkatle kazılarak temel seviyeye inilir. İstanbul'dan gelen tramvay rayları, binanın temeline yerleştirilir. Kazıkların üstüne köşk oturtulur. Köşk Mustafa Kemal Atatürk nezaretinde 4.80m civarında kaydırılır.  Günümüzde çınar ağacı 1.95cm boyundadır ve  391 yaşındadır.  




















Köşk iki katlı olarak inşa edilmiştir. Köşkün kuzeyde kalan cephesi kristal camlı camekan alan ile çevrelenmiş, kış bahçesi olarak tasarlanmıştır. Mustafa Kemal Atatürk yemek kokusunu sevmediği için mutfak dışarıda yapılmış, yemek servis olarak geliyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün kullanmış olduğu eşyalar, terlikler, sandalyeler, koltuklar, gramafon,  ahşap plaklar, klasik müzik albümleri, çay takımları, kahve fincanı, çatal-bıçak-kaşık setleri, elektrikli su ısıtıcısı, ekmek kızartma makinesi, yorganlar çarşaflar, annesi Zübeyde hanımın elleri ile işlediği çeyizlik yorganı mevcut.


Selanik'te bulamadığınız bütün eşyaları burada. Sanki Atatürk'e dokunuyor gibi hişssediyorsunuz. İçeride eşyaların zarar gelmemesi için fotoğraf çekimi yasak. Giriş ücreti ise  TL. Satt 17.00'ye kadar açık ve dışarıda bir çay bahçesi mevcut. 



"Tabiata saygı aklın vicdanıdır. "Mustafa Kemal Atatürk

Bursa'nın ilçesi Mudanya ise Mudanya Mütearekesinin 11 Ekim 1922'de yapıldığı yer. Yani Kurtuluş Savaşını imzalandığı yer, şimdi Mudanya Mütearekesi evi müze olarak kullanılıyor. 


"Saygıdeğer batı cephesi orduları komutanı ve Edirne Milletvekili Korgeneral İsmet Paşa'ya ;
Tarafınızdan hazırlanıp sevk ve idare edilen orduların kazandığıbüyük zaferin ilk ve en önemli siyasi sonucunu Mudanya Konferasındaki yoğun ve yorucu çalışmanızdan sonra elde ettiğinizden dolayı tebrik ve teşekkürlerimi sunarken başkomutanı olmakla gurur duyduğum TBMM Ordularının yetkili bir komutanı ve başkomutanlığı yürütmeyi en büyük onur bildiğim yüce meclisin seçkin ve özverili bir üyesine karşı yerine getirilmesi gerekli bir görevi yapmakta olduğum inancındayım " Mustafa Kemal Atatürk



İsmet Paşa'nın kırık mermer hikayesini, http://www.mudanya.gen.tr/ udanyayikesfet/gecmisinizleri/2761-kirik-masa-hikayesi.html adresinden okuyabilirsiniz. Çok önemli bir detaydır. İsmet Paşanın ingiliz general Harington'na "Paşam ileri gidiyorsunuz İstanbul'u yakarım" deyince "Sen İstanbul'u yak, ama ben Çanakkale Boğazını kapatırsam gemilerini balık gibi yüzdürürüm" diyerek yumruğunu mermer konsola indirir ve  mermer kırılır. Müzede kırık mermer masa ziyaretçilere açıktır.


Mudanya bizler için önemli ve tarihi bir ilçe. Deniz kenarında tarihi binaların eski dokusu ile bozulmamış, restore edilmiş.Sahil kenarında balık yiyebileceğiniz restaurantlar ve cafeler mevcut.





 Mudanya Bursa'nın şirin bir ilçesidir.


Tirilye ise Mudanya'ya bağlı küçük bir beldedir. Tirilye Limanı ile balıkçıların yerleşim yeridir. Sahil kenarında balık restauantları vardır. Zeytin ve zeytinyağı tarımcılık yapılmaktadır. Yerli turizmde haftasonu İstanbul'dan bu sahil kasabasına dinlenmeye gelenler vardır. Fiyatları İstanbul ile aynı ancak lezzet daha farklı...



Cumalıkızık ise Unesco tarafından 2014 yılında Dünya Miras Listesine alınmış bir köy. Osmanlı İmparatorluğunun Dünyaya Miras Alanı, Orhan Gazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri, ve Cumalıkızık Köyü olmak üzere 8 adet miras alanı içerisinde bulunmaktadır.






Burası bir vakıf köyüdür. Ahşap yığma evleri, geleneksel sokak dokuları, taş sokakları ile Osmanlı İmparatorluğunda tarihi yaşar gibisiniz. Bu köyde diğer Osmanlı köyleri gibi tepede kurulmuş ve şimdilerde yerli turiste ev sahipliği yapıyor. Ancak tarihimiz hatırlatacak eşyaları Çin malı üretimlerle turistlere sunulmasa daha çok değer kazanacak. Yerli malı Yurdumun malı, herkes onu kullanmalı....







Bu güzellikleri görebilmenin maliyeti ise 80 Tl, nasıl mı derseniz facebook sağolsun ve tabii gezi programını düzenleyen ve sadece gezinin maliyetini alıp bizleri bir araya getiren sevgili dostlarım.
Sizlerde gezi grubundaki seyahat sitelerini ekleyip bu tür turlara katılabilirsiniz.

Keyifli gezileriniz olsun...

Sevgiler

Şule Solak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder