5 Aralık 2016 Pazartesi

GEZİNOMİ SELANİK-ÜSKÜP-TETOVA-OHRİD-SOFYA TURU


Bazen bir şeyler yazmak istersiniz ama karşınıza farklı resimler gelir... Konuyu değiştirmek zorunda kalırsınız. Şimdiye kadar yılbaşında aldığım milli piyango biletleri, oynamış olduğum loto biletleri veya bir çekilişte hiçbir şey kazanmama ihtimali olan şanssız bir halde iken, şeytanın bacağını kırdım. Nasıl mı? Gezmeyi çok seven bir kişilik olunca sosyal medya ağlarını da takip ediyorsunuz. Uzakrota'yı takip ediyordum ve karşıma bir yarışma çıktı. 4 gün 3 gece sürecek olan Makedonya Yunanistan turu için, neden bu turda olmalısınız? şeklinde yazı yazmanız isteniyordu.  Benim böyle bir hikayem vardı.

'Yunan mitolojisinde mutluluğa dair bir hikayeye göre ; Tanrılar insanlar mutluluğu arasın ve değerli  olsun diye saklamaya karar verirler. Biri der ki göklerin en uzağına saklayalım, öbürü der ki denizin dibine, öbürü ormanın en kuytu köşesine, sonunda biri der ki, içlerine saklayalım, oraya bakmak akıllarına gelmez. Mutluluk bu olsa gerek'

Mutluluğumu buldum. Yarışmayı kazanmıştım. Hem de 2 kişilik. Uzakrota ile görüşmelerim  sonucu Gezinomi'den kardeşimle beraber rezervasyonu yaptım. 23 Nisan'da Selanik'te olacaktık. Mutluluğum daha da arttı.

1. GÜN:
Makedonya destinasyonu kesinlikle otobüs yada araç ile gezilmesi gereken yerlerden. Selanik ise çok yakın. Akşam saat 22.00'de kalkan otobüs saat 23.00 gibi Bakırköy İncirli durağında oluyor ve 2,5 saat sonra Tekirdağ üzerinden İpsala sınır kapısı üzerinden sabah saatlerinde Selanik'e varıyorsunuz. Otobüs ile tur yapmanın keyfi ise panoromik şehir turu. Selanik İzmir kentine benziyor, deniz kıyısında upuzun sahil, kafelerle çevrili... Beyaz kule, Büyük İskender heykeli, Döner Kule, Osmanlı hamamları, Bedesten, Aya Dimitros Kilisesinden sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu evi ziyaret ettik.
























Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik'te doğduğu ev restore edilmiş, modern hale getirilmiş, 3 katlı, bir odası çocuklara ayrılmış ve çocuklar için sinevizyon gösterisi olan, fotoğraflar ve eşyaları ile dolu, bahçesinde kocaman avlusu olan bir köşk.., Avluda kendisinin diktiği kocaman bir ağaç vardı.  Köşke girdiğinizde duygulanmamak için zor tutuyorsunuz kendinizi... Mustafa Kemal Atatürk'ün bu evde doğduğunu, çocukluğunun burada geçtiğini, mutfakta yemek yediğini düşündükçe, ona olan özleminiz daha da artıyor. Öğleden sonra Üsküp'e gitmek üzere yola çıktık. Yunanistan sınır kapısından geçerek free shopa uğradık ve Üsküp'e geçtik. Üsküp ise devasa heykellerin bulunduğu Büyük İskender'in şehri...



Makedonlar Üsküp'ü 2014 projesi ile yenilemeye başlamışlar. Üsküp'ün Osmanlı döneminde yapılmış tarihi taş köprü Vardar nehri üzerine kurulu. Köprü üzerinde namazgah mevcut. Osmanlı askerlerinin köprüden geçerken namaz kılması için yapılmış. Yine Türk sokakları üzerinde yürüyerek Davutpaşa Hamamı, Kapan Han, Mustafa Paşa Camii görülecek eserler arasında. Akşam üzeri Üsküp'te otelimize yerleştik.

                                                     Taşköprü üzerindeki namazgah

                               Rahibe Terasa ise yine Üsküplü dünyaca tanınmış barış elçisi


 Türk çarşısında el yapımı çarıklar satın almak mümkün. Esnaf ise Türk. Yabancı dil konuşma probleminiz yok...


Üsküp köftesini ise çarşı içerisinde yeme imkanı bulabilirsiniz. Tekirdağ köftesi tadında salata ise kaşar peynir ile servis yapılıyor. 

2. GÜN:
Tetova (Kalkandere) - Ohrid- Manastır turu ise mutlaka Makedonya'da görülecek yerler arasında, Bence Tetova eski adı ile Kalkandere ( Osmanlı'nın kalkanları delen silah üretimi burada yapıldığı için Kalkaldere adı verilmiş) şehri görülmesi gereken bir şehir değil ama iki kız kardeşin 1495 yılında yapmış olduğu boyalı camiiyi görünce gözlerinize inanamıyorsunuz. İki kız kardeş toplanan yardımlarla Alaca camiiyi süslemişler ama her yerini. Mezarları ise dışarıdaki türbede. Dua edip ayrıldık.


"Elveda Rumeli" ile televizyon izlemeyen biri olarak, annemin sayesinde tanışmış ve her bölümünü izlemeye başlamıştım, artık müdavimiydim. Elveda Rumeli dizisinde, sütçü Ramiz ve eşi, kızları, kaymakamı, Mustafası ile sevgiyi, aşkı, aileyi, fedakarlıkları anlatmış evlerimize konuk olmuştu. Çekimleri Bitola'da yapılmış. Çekimlerin yapıldığı  sokakları, Türk çarşısını, kapalı çarşısını, İshak Paşa Camiiyi ziyaret ettik.

,

                                         Yolculuğumuz yemyeşil bir doğa içerisinde geçti...

               Manastır'ın ortasında var bir havuz canım havuz. Bu yurdun kızları hepside yavuz, biz çalar oynarız... türküsünü dinlerseniz, işte ünlü çeşme...işte ünlü pınar...


                                                       
Manastır ise tekrar gidip görmek istediğim yerlerden. Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri lisede okuduğu Manastır Askeri İdaadisi burada, çarşısı hareketli, insanları çok modern, küçük ama sevimli bir şehir. 


Ohrid ile Safranbolu'yu andıran evleri restorasyon aşamasında, muhteşem Ohri gölü, Aya Sofya Kilisesi ve Aziz Kaneo kilisesini gördükten sonra, sokaklarında dolaşmak muhteşemdi. Ohri gölünden çıkarılan Ohri incisinden de satın alabilirsiniz.  Gece ise Ohrid'de balkan eğlencesine katıldık. 




3.GÜN:
Bulgaristan Sofya'ya ikinci gelişim olacaktı. Daha önce Sofya ve Plovdiv turu yapmıştım ve memnun kalmıştım. Bulgaristan'da yine yemyeşil bir ülke. Yiyecek ve gıdaları Türkiye'den ucuz. Eski sovyet rusya etkilerini binalarda görmek mümkün. St. Nedelye Kilisesi, Rotunda Kilisesi, Rus Kilisesi, Aya Sofya Kilisesi, Alexsandr Nevski Katedrali, Başkanlık ve Parlemento binalarını gördükten sonra turumuzu tamamladık. Yaklaşık 3 saat sonra yurdumuza geldik  Uzakrota ve Gezinomi ye bu fırsatı sundukları için ayrıca teşekkür ediyorum..




Keyifli gezmelerimiz olsun...

Sevgiler

Şule Solak





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder