22 Kasım 2016 Salı

İSVEÇ STOCKHOLM GEZİSİ


İSVEÇİ NASIL GEZDİM STOCKHOLM3

GAMLA STAN / OLD TOWN


Stockholm'un merkezinde yer alan, şehrin en güzel yeri diyebileceğim Sultanahmeti andıran, yolları arnavut kaldırımları ile çevrili, her yeri yürüyerek gezebileceğiniz, tekne turlarının kalkış noktası, kraliyet sarayının, nobel müzesinin, cafelerin, barların restaurantların bulunduğu bölge. Benim kaldığım hotel, Gamla Stan Hotel olması sebebi ile de çok şanslıydım, şehrin merkezindeydim. Gecesi ise çok renkli... Eğer hediyelik eşya arıyorsanız buradaki mağazalar gece yarısına kadar açık olabiliyor, merkezi yer olmasına rağmen fiyatlar daha ucuz. Barlara gitmek isterseniz saat 20.00 den sonra kapıda görevliler bulunuyor, randevunuz yoksa içeri alamayabiliyorlar, kimi barlarda ise giriş ücreti 50 SEK'ten başlayan fiyatlarla içeri girebiliyorsunuz. İyi bir menü ise 150 Sekten başlıyor.



KUNGLIGA SLOTTET - THE ROYAL PALACE- İSVEÇ KRALİYET SARAYI




İsveç kraliyet ailesi tarafından kullanılan muhteşem saray şimdi ziyaretçilerine müze olarak ev sahipliği yapıyor. Devasa boyuttaki kral'a ait misafir karşılama odaları, yatak odaları, 1976/2015 yıllarına ait kraliyet prenseslerinin gelinlikleri, ayakkabıları, nedimelerin gelinliklerine kadar dizayn edilmiş, kraliyet fertlerinin kitap okuma odaları, çocuk bakım odaları, resim odaları, yemek davetlerinin yapıldığı odalar, süslü eşyalar bulunuyor. Saray 3 katlı olup, geniş koridorlara sahip, aynı zamanda altın varaklı işlemeler cezbedici. Müzeye giriş ücreti 160Sek, öğrenci 80 sek, 7-17 yaş ücretsiz. Eğer stockholm pass biletiniz varsa ücretsiz. Gezebilmek için 2 saat ayırmanız yeterli.



NOBEL MUSEUM - NOBEL MÜZESİ























Her yıl Alfred Bobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralıkta tıp, kimya, fizik, edebiyat, barış üzerine dünyada ödül dağıtan İsveç'e gelip nobel müzesini ziyaret etmeden dönmek olmazdı. Müzede Türkiye'den kimya dalında ödül almış Prof.Dr.Aziz SANCAR'ı görmek muhteşem gurur vericiydi. Edebiyat alanında ise Orhan PAMUK'un ingilizce kitaplarını bulabilirsiniz. Bütün müzelerde olduğu gibi türkçe dilinde anlatım mevcut değil. İngilizce kulaklıklarla ödüllerin neden, hangi zamanda, kimlere dağıtıldığını öğrenebilir, içerde bulunan projektör ile izleyebilir, çocukların zekasını geliştirebilecek oyun alanlarını bulabilirsiniz. Giriş ücreti 100 Sek, 18 yaşına kadar çocuklara ücretsiz, stockholm pass bilete ücretsiz.  Saat 11.00den sonra açılışı var. Müzeyi gezmeniz için  1 saat ayırmanız yeterli olacaktır.







STAMPEN JAZZ BAR



Caz music dinlemeyi seviyorsanız kesinlikle tavsiye edilir. Pazar ve pazartesi akşamları kapalı. Benim gibi cumartesi günü saat 19.00 da gidip kalabalık diye daha geç vakitlere kalırsanız dışarıda oluşan kuyrukta beklemek daha sıkıcı olabilir, hafta içi ise daha az kalabalık. Turistlerin gözdesi denilebilir, benim gittiğim gece italyan, alman, fransız ve rusya'dan gelen insanlar vardı. Giriş ücreti 50 sek. 19.00'a kadar giderseniz ücret almıyorlar. 


Stockholm'de sadece jazz müzik dinlemenize gerek yok sokak ortasında leylim ley dinleyebilirsiniz:)))

VINTAGE ÜRÜNLER


Vintage giyim tarzını seviyorsanız Stockholm tam size göre, işte fotoğraflayabildiğim mağazalar, ücretleri ise pahalı... El yapımı, yünlü bir şapka 400 sekten başlıyor, elbise fiyatları ise 1500 sek, isveçli bir ailenin ortalama kazancı 20.000 sek olduğuna göre alım güçleri yüksek. Ancak bize göre pahalı, indirim zamanında gitmekte fayda var...




Keyifli gezileriniz olsun...

Sevgiyle kalın

Şule Solak


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder