28 Kasım 2016 Pazartesi

SIRBİSTAN BELGRAD GEZİSİ

VİZESİZ SIRBİSTAN'IN BAŞKENTİ BELGRAD'I GEZMEYE NE DERSİNİZ? 

emekliseyyah


Facebook'un bir güzel tarafı da var, geçmişte paylaştığınız güzel anılarınızın tekrar yayınlıyor ve size hatırlatıyor. Belgrad'a bir haftalığına aniden uçak bileti alarak kaçmıştım. Sırbistan'ın güzel bir tarafı Türk Vatandaşlarından vize istemiyor. Sadece pasaportunuzu alıp gidebiliyorsunuz. Ancak dönüş biletinizi ve hotel rezervasyonunuzu mutlaka yanınıza alın. Umarım gezim sizlere de yol gösterici olur:)

BELGRAD'DA NASIL GİDİLİR?

Thy yada pegasus havayollarının direkt uçuşu var. Ben pegasus havayolları ile gittim. Gidiş-dönüş bilet ücreti 305TL. Gitmeden önce  Booking.com dan otel rezervasyonumu yaptım. Havalimanın alt katında tourist informatin var. Buradan belgrad haritasını ve diğer broşürleri alabiliyorsunuz. Aynı zamanda dışarıda exchange ofisi var. Az miktarda para bozdurabilirsiniz. Çünkü merkezde daha uygun. Havalimanından merkeze gitmek otobüs ile 40 dakikayı buluyor, üst katta bulunan otobüs durağından ya da taksilerle merkeze gidebilirsiniz. Bilet ücretini otobüs şoförüne ödeyebiliyorsunuz. Metro ağı havalimanından merkeze maalesef yok. Taksilerde pahalı, iyi bir pazarlık yapmanız lazım! Ben San Art Floating Hostel&Apartments da kaldım.İşte bu da fotoğrafı:
emekliseyyah
Tuna nehir kenarına kurulmuş ahşaptan yapılmış. 2 katlı şirin bir hosteldi. Usce Novi bölgesinde usce parkın içerisinde. Benim ödediğim fiyat 6 gece için 77dolar, aynı zamanda kahvaltı dahil... Yani yurtiçinden bayağı ucuz. :))) Çalışanları ve sahibi çok sıcak, samimi, size Belgrad haritası üzerinden gidebileceğiniz yerler de yardımcı oluyorlar, kaybolma durumunda ulaşabileceğiniz acil telefon numarasını veriyor,  kahvaltısı ise yumurtalı sıcak ekmekle servis yapıyorlar. Gayet konforlu, şömine kenarında oturup nehir kenarında kahve içebileceğiniz, sıcak bir atmosfere sahip.

BELGRAD'DA GEZİLECEK YERLER:


Belgrad küçük bir şehir, her yeri yürüyerek gezebileceğiniz gibi tramvay yada otobüs ile toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Ulaşım  kendi halkı için tamamen ücretsiz. Otobüs yada tramvayın hangi kapısından binerseniz binin, insanlar bilet basmıyor. Ancak görevliler dolaşıp bilet kontrolü yapabiliyor. Bu nedenle siz siz olun ceza almamak için bilet alın. 

emekliseyyah

1- KALEMEGDAN KALESİ VE PARKI
emekliseyyah
                                          




Belgrad'ın alışveriş, pub ve barların bulunduğu ünlü Knez Mihailova cadsdesinin sonunda ulaşabileceğiniz Belgrade Fortress ve Kale megdan parka ulaşabiliyorsunuz. Yani ünlü Belgrad Kalesini görünce nasıl hala günümüze ulaşabildiğine şaşırmıyor değilsiniz... Kale'nin içerisinde aynı zamanda askeri bir müze de bulunuyor. 

emekliseyyah


emekliseyyah

emekliseyyah



       Kale açık sergi alanı benim gittiğim zaman küresel ısınmaya karşı afişlerle doluydu...


emekliseyyah

  
Aynı zamanda kale içerisinde 1716  yılında Avusturya'y karşı Petrovaradin muhaberesin de yenilerek şehit olan Damat Ali Paşa, Tepedenli Selim ve Çeşmeli Hasan Paşa için türbesi de bulunmakta.



Osmanlı İmparatorluğunun balkanlardaki eserlerini de görebilirsiniz.


emekliseyyah


KNEZ MIHAILOVA CADDESİ VE SKADARLIJA (BOHEMIAN QUARTER)


Belgrad'ın ünlü caddesi burada yemek yiyebileceğiniz lokantalar, publar ve barlarla dolu gece hayatı da renkli, bizim Taksim sokaklarını andırıyor. Yalnız kalabalık değil. El yapımı ürünler, hediyelik eşyalar, antika eşyalar bulabilirsiniz. Yemek Sırbistan'da pahalı değil, çok güzel bir menü ile 20TL'ya doyabiliyorsunuz. İçki ise kadehi 3-5TL. 



emekliseyyah





Knez Mihailova caddesinde kaleye doğru yürüyüp trg.Republike binasından aşağıya doğru yürüdüğünüzde Skadarliya'ya Bohemian Quarter bölgesine ulaşıyorsunuz. Sırplara sor sormaktan da çekinmeyin, hemen hemen herkes ingilizce biliyor, cevap almakta  zorluk çekmiyorsunuz. Sizlere yardımcı oluyorlar.



emekliseyyah






















Arnavut taş kaldırımları, hediyelik eşyalar, restoranlar ve barlar mevcut. Dışarıda fiyat listeleri de mevcut. Beğendiğiniz yer de bir kahve molası verebilirsiniz. Ya da sırp rakısı Rakijayı deniyebilirsiniz. Türk rakısının meyveli hali. Ancak 5 kadehten fazlasını içmeyin, ballı olanın diğer meyveli olanlara oranla asit oranı daha düşük.


AZİZ SAVA KATEDRALİ


Sırplar için ünlü bir katedral, görülmeye değer mi bilmiyorum. Benim amacım Belgrad'da olmazsa olmaz Tesla Müzesi idi. Bu yol üzerinde de bulunduğundan ziyaret ettim. Kralja Milana caddesinden sağa doğru yürüdüğünüzde Bulevar Oslobodenja caddesinde kalan büyük bir katedral.



emekliseyyah


ZEMUN


Zemun bölgesi Belgrad'ın kuzeybatısında kalan bir bölge. Uche parkın içerisinden geçip nehir kenarından yürüyüş yapmak ise en keyifli olanıydı. Ördekler, kuğular, yemyeşil çınar ağaçları içerisindeki parklar, yürüyüş alanları.. Zemun da ailece gezinti yapan Sırp ailelerine, spor yapanlara rastlayabilirsiniz. Gece 23.00'e kadar bu bölgede yürüyüş yaptım. Yalnız bir kadın olarak gezmek bile güvenli... Nehir kenarına kurulmuş bir çok teknelerden yapılmış restaurantlar, cafeler bulmak mümkün...  

emekliseyyah

emekliseyyah


emekliseyyah

BELGRAD'DA GEZİLECEK MÜZELER:

NİKOLA TESLA MÜZESİ

Vracar bölgesinde kalan, Krunska caddesi üzerinde kalan Nicola Tesla müzesi bulunuyor. Giriş ücreti 500 dinar. Elekrik ve mekanik mühendisi ,bilim adamı, mucit olan Sırp Nikola Tesla'nın yaşamını, mucitlerini, amerikadaki hayatını, eşyalarını bulabildiğiniz gibi, saat başlarında gruplara özel olarak ingilizce anlatım yapılıp, Tesla'nın alternatif akım ile ilgili deneyini de bulabilirsiniz. Prestige filmini izledikten sonra bir köyü elektrik kabloları olmadan aydınlatabilen Tesla'ya hayran kalmış, hayat hikayesini de wikipediden okumuştur, insanlığa yaptığı onlarca mucitten sonra (florasan, radar, telsiz, radyo, uzaktan kumanda, tesla bobini) tek başına bir otel odasında Nobele aday bile olamadan vefat etmiş. Sırplar ise havalimanına ismini vermişler, Nikola Tesla Havalimanı...



emekliseyyah

emekliseyyah

emekliseyyah

emekliseyyah

emekliseyyah


TİTO ANIT MEZAR VE YUGASLOVYA TARİH MÜZESİ

Eğer 70li 80li yıllarda doğmuşsanız mutlaka bilirsiniz bir Yugoslavya Devletini. Coğrafya'da dünya haritası üzerinden öğrenmiştik. İşte Yugoslavya'nın kurucusu  Josip Broz Tito'yu anmadan olmazdı.  Yugoslavya Tarih müzesine ulaşmak istiyorsunuz, 41 nolu tramvayla ulaşmak mümkün, 2 saatinizi ayırmanız yeterli olacaktır. Pazartesi günleri kapalı olan müzeye giriş ücreti ise 400 dinar. 


emekliseyyahemekliseyyah


                                 
emekliseyyah                             emekliseyyah


Belgrad geziniz eğlenceli geçsin, sevgiler...

Şule Solak







23 Kasım 2016 Çarşamba

PASAPORT BAŞVURUSU

PASAPORT NEDİR:

Pasaport yetkili makamlarca verilen ve bir ülkenin milli hudutlarından diğerine geçmeyi sağlayan ve hamilinin kimlik bilgilerinin içeren belgeye denir.

Bir pasaportun içerisinde kişisel bilgileriniz, parmak iziniz bulunmaktadır. Türkiyede çipli pasaport sistemine geçilmiş olup, bunlar pasaportunuzun ön yüzünde bulunan sayfanın altında mevcuttur, kopyalanması da imkansızdır. 

PASAPORT MÜRACAAT İŞLEMLERİ

İnternet üzerinden https://epasaport.egm.gov.tr/ adresinden yapacağınız randevu işlemleri:
  • 81 İl Emniyet Müdürlüğü ve 
  • 370 İlçe Emniyet Müdürlüğü olmak üzere toplam 451 müracaat merkezlerine,
  • Yurt dışında ise Dış Temsilciliklerden alınmaktadır.
Pasaport müracaat işlemlerinde MERNİS kayıtları esas alınmaktadır. Bu sebeple gitmeden Nüfus müdürlüklerinden adres kayıtlarını kontrol etmenizde fayda vardır. Adresiniz varsa problem yoktur.

Pasaport işlemleri 5-10 dakika içerisinde sürmekte ve merkezi Ankara'da bulunan Pasaport Basım Merkezine gitmekte ve belirlediğiniz adrese veya kişiye 3/7 gün içerinde PTT kanalı ile ulaşmaktadır.

Yurt dışında yapılan başvurularda, yine Ankara Pasaport Basım Merkezinde basımı yapıldığından,   tekrar o ülkeye ptt yolu ile  gönderileceğinden süreler artmaktadır.

PASAPORT MÜRACAATI İÇİN GEREKLİ BELGELER:



1- Nüfus cüzdanı
10 yıllık süreyi aşmaması, yıpranmamış, yırtılmamış, mühür ve damgasının görülebilmesi,     15 yaşından sonra ise fotoğrafının eklenmiş ve yenilenmiş olması gerekmekte

2- İki adet biyometrik fotoğraf 
Fotoğraf çekim kabinleri Emniyet Müdürlüklerinde bulunmakta 20TL ücret karşılığında 12   adet çekim yapabilmekte. Fotoğrafta saçların alnı kapatmayacak şekilde düzgün olması,     dişlerin gözükmemesi, tesettürlü bayanlar içinse yüzün gözükmesi, fotoğrafta herhangi bir     gölge olmaması gerekmekte

3- Herhangi bir bankadan defter ücreti ve pasaport harç bedelinin yatırılması
Öğrenci olup, okuldan öğrenci belgesi veya e-okul üzerinden öğrenci belgesi getirildiği         takdirde sadece defter bedeli ödenecektir.

4-Ergin olmayan çocuklar için muvafakatname
Anne ve babanın birlikte çocuk ile giderek muvafakatname vermesi gerekir. Eğer çok       meşgul olanlar veya uzakta olanlar için noterden verilen muvafakatname kabul     edilmektedir. Anne veya baba ayrılmış ise çocuğun velayeti kim de ise çocuğa pasaport     çıkarma ve yurt dışına çıkarma yetkisi vardır. Yurt dışına giderken de ebeveynin yanında       olduğu sürece herhangi bir evrak istenmemektedir. Okul gezilerinde ise öğretmene noterden muvafakatname verilmesi uygun olur.

5-Mahkemelerce verilmiş velayet veya vasi kararı

6- Daha önce alınmış pasaport gerekmektedir.

7-Parmak izi
   Daha önce hiç sisteme kaydedilmemiş kişilerden alınır, 7 yaşından gün almış çocukların da parmak izi alınmaktadır. Müracaat işlemleri esnasında alınır, yeni yapılan uygulamada parmak izi de pasaportun çipine kaydedilmektedir.

2018 yılı Pasaport Defter ve Harç Bedelleri

PASAPORT HARÇLARI:            DEFTER BEDELİ             TOPLAM
6 AYLIK             137.50TL                  94TL                           231.50TL
1 YILLIK            201.30TL                  94TL                           295.30TL
2 YILLIK            327.80TL                  94TL                           421.80TL
3 YILLIK            465.50TL                  94TL                           559.50TL
10 YILLIK          657.40TL                  94TL                           751,40TL
                                                                          
Yeşil pasaport sahibi olmaya hak kazanmış kişiler sadece defter bedelini öder ve 5 yıllık pasaport almaya hak kazanırlar. Öğrenciler de öğrencilikleri süresince 5 yıllık olmak üzere pasaport verilir ve sadece defter bedelini öderler. Pasaportunuzun süresi var ancak yaprakları bitmişse süresi kadar sadece defter bedelini ödeyerek yenileme yapabilirsiniz. 

ÖNEMLİ NOTLAR:

1- Nüfus cüzdan bilgilerinde herhangi bir değişiklik olması durumunda (evlenme-boşanma, mahkeme kararı ile ad-soyad değişikliği) pasaportun da değişmesi gerekir.  

2- Önceki pasaportunuzun çalınması yada kaybolması durumunda müracaat işleminden önce çalındı ise  yapmış olduğunuz beyan ile birlikte sadece Pasaport Şube Müdürlüklerinden işlem yapılmaktadır. İlçe Emniyet Müdürlüklerine başvuramazsınız.

3- Pasaport müracaat işlemlerine gelemeyecek kadar yaşlı, hasta, zihinsel veya fiziksel engeli bulunan vatandaşlar, ikametlerinde yada hastanelerde aileden birisinin müracaatı ile polis ile birlikte giderek müracaat alınabilir.

4- Yazılı müracaat halinde İsrail, İran, Kıbrıs veya Yunanistan bazı ülkelere giriş ve çıkışları kabul etmediğinden istenirse mevcut pasaport iptal edilmeden ikinci pasaport verilebilmektedir.

5- Yurt dışına çıkarken 15TL çıkış ücretini herhangi bir bankaya ya da havalimanların da  yapa hudut kapılarında bulunan Maliyenin veznesine yatırıp pulu yanınızda bulundurmanızı unutmayın.

PASAPORT ÇEŞİTLERİ


1- UMUMA MAHSUS PASAPORT(BORDO PASAPORT)

2- HUSUSİ DAMGALI PASAPORT(YEŞİL PASAPORT)

3- HİZMET DAMGALI PASAPORT(GRİ PASAPORT)

4-DİPLOMATİK PASAPORT










22 Kasım 2016 Salı

İSVEÇ STOCKHOLM GEZİSİ


İSVEÇİ NASIL GEZDİM STOCKHOLM3

GAMLA STAN / OLD TOWN


Stockholm'un merkezinde yer alan, şehrin en güzel yeri diyebileceğim Sultanahmeti andıran, yolları arnavut kaldırımları ile çevrili, her yeri yürüyerek gezebileceğiniz, tekne turlarının kalkış noktası, kraliyet sarayının, nobel müzesinin, cafelerin, barların restaurantların bulunduğu bölge. Benim kaldığım hotel, Gamla Stan Hotel olması sebebi ile de çok şanslıydım, şehrin merkezindeydim. Gecesi ise çok renkli... Eğer hediyelik eşya arıyorsanız buradaki mağazalar gece yarısına kadar açık olabiliyor, merkezi yer olmasına rağmen fiyatlar daha ucuz. Barlara gitmek isterseniz saat 20.00 den sonra kapıda görevliler bulunuyor, randevunuz yoksa içeri alamayabiliyorlar, kimi barlarda ise giriş ücreti 50 SEK'ten başlayan fiyatlarla içeri girebiliyorsunuz. İyi bir menü ise 150 Sekten başlıyor.



KUNGLIGA SLOTTET - THE ROYAL PALACE- İSVEÇ KRALİYET SARAYI




İsveç kraliyet ailesi tarafından kullanılan muhteşem saray şimdi ziyaretçilerine müze olarak ev sahipliği yapıyor. Devasa boyuttaki kral'a ait misafir karşılama odaları, yatak odaları, 1976/2015 yıllarına ait kraliyet prenseslerinin gelinlikleri, ayakkabıları, nedimelerin gelinliklerine kadar dizayn edilmiş, kraliyet fertlerinin kitap okuma odaları, çocuk bakım odaları, resim odaları, yemek davetlerinin yapıldığı odalar, süslü eşyalar bulunuyor. Saray 3 katlı olup, geniş koridorlara sahip, aynı zamanda altın varaklı işlemeler cezbedici. Müzeye giriş ücreti 160Sek, öğrenci 80 sek, 7-17 yaş ücretsiz. Eğer stockholm pass biletiniz varsa ücretsiz. Gezebilmek için 2 saat ayırmanız yeterli.



NOBEL MUSEUM - NOBEL MÜZESİ























Her yıl Alfred Bobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralıkta tıp, kimya, fizik, edebiyat, barış üzerine dünyada ödül dağıtan İsveç'e gelip nobel müzesini ziyaret etmeden dönmek olmazdı. Müzede Türkiye'den kimya dalında ödül almış Prof.Dr.Aziz SANCAR'ı görmek muhteşem gurur vericiydi. Edebiyat alanında ise Orhan PAMUK'un ingilizce kitaplarını bulabilirsiniz. Bütün müzelerde olduğu gibi türkçe dilinde anlatım mevcut değil. İngilizce kulaklıklarla ödüllerin neden, hangi zamanda, kimlere dağıtıldığını öğrenebilir, içerde bulunan projektör ile izleyebilir, çocukların zekasını geliştirebilecek oyun alanlarını bulabilirsiniz. Giriş ücreti 100 Sek, 18 yaşına kadar çocuklara ücretsiz, stockholm pass bilete ücretsiz.  Saat 11.00den sonra açılışı var. Müzeyi gezmeniz için  1 saat ayırmanız yeterli olacaktır.







STAMPEN JAZZ BAR



Caz music dinlemeyi seviyorsanız kesinlikle tavsiye edilir. Pazar ve pazartesi akşamları kapalı. Benim gibi cumartesi günü saat 19.00 da gidip kalabalık diye daha geç vakitlere kalırsanız dışarıda oluşan kuyrukta beklemek daha sıkıcı olabilir, hafta içi ise daha az kalabalık. Turistlerin gözdesi denilebilir, benim gittiğim gece italyan, alman, fransız ve rusya'dan gelen insanlar vardı. Giriş ücreti 50 sek. 19.00'a kadar giderseniz ücret almıyorlar. 


Stockholm'de sadece jazz müzik dinlemenize gerek yok sokak ortasında leylim ley dinleyebilirsiniz:)))

VINTAGE ÜRÜNLER


Vintage giyim tarzını seviyorsanız Stockholm tam size göre, işte fotoğraflayabildiğim mağazalar, ücretleri ise pahalı... El yapımı, yünlü bir şapka 400 sekten başlıyor, elbise fiyatları ise 1500 sek, isveçli bir ailenin ortalama kazancı 20.000 sek olduğuna göre alım güçleri yüksek. Ancak bize göre pahalı, indirim zamanında gitmekte fayda var...




Keyifli gezileriniz olsun...

Sevgiyle kalın

Şule Solak