6 Aralık 2017 Çarşamba

ORHAN KEMAL MÜZESİ


"Gerçek olan öğrenmektir. Nereden, nasıl öğrenirsen öğren, nereden, nasıl öğrendiğin, diploman, hatta neler bildiğin de değil, ne yaptığın önemlidir"
Orhan Kemal

emekliseyyah

Orhan Kemal Kültür Merkezi olarak Orhan Kemal'in anısını yaşatmak için açılmış müze. Yurt dışında Mozart'ın evini, Sigmund Freud'un müzesini zjyaret edince bizim de ünlü yazarlarımızdan Orhan Kemal'in evini ziyaret etmek heyecanlardırdı. İsterim ki daha çok yazarımızın, şairimizin anıları müzeye dönüştürülsün. 

Orhan Kemal Kültür merkezi içesinde kitabevi ve cafe de bulunuyor. Ziyaretiniz esnasında anılarla dolu İkbal kahvesinde dinlenebilir, romanlarını kitabevinden satın alabilirsiniz. 


emekliseyyah


"Fakir, ezilmiş, zavallı, hor görülmüş halkımı ayaklar altına alacak romanlara milyon verseler benim için önemli değil. Halka, halkıma inanıyorum. Her türlü geriliği, zaman zaman hainliğe rağmen, suç onun değil. Yüzyıllar boyunca ona ne verilmiş ki ne isteniyor. 
Oy'unu, kurtlarına veriyorsa suç onun mu? "Akrep gibisin kardeşim" de denilebilir.Doğrudur ama, onlar gene her zaman, her şeye rağmen haklıdırlar. 
Geç, güç, lakin akıllarını yavaş yavaş da olsa başlarına toplayacaklar ve bizzat kendilerinden başka onlara yar olanın bulunmayacağını anlayacaklar bir gün. 
Ben buna inanıyorum."
Orhan Kemal
diyen toplumcu, inandığını, bildiğini çekinmeden yazan, çağın insanı olmaktan öte olan usta yazarın sözlerine kim hayır der ki. 

emekliseyyah

Yazarın ise ünlü eserlerinden bir kaçı ise şunlardır:

"Hanımın Çiftliği" televizyonda dizi olarak yayınlanmıştır.
"Tersine Dünya", "Murtaza", "Kardeş Payı"eserleri tiyatro olarak oynanmıştır.
"Vukuat Var" , "Devlet Kuşu", "72. Koğuş", "Eskici ve Oğulları", "Murtaza", "Kaçak", "Bereketli Topraklar Üzerine"  sinema filmi olarak yayınlanmıştır.
Serseri Milyoner
Kaçak
Gurbet Kuşları
Dünya Evi
Üçkağıtçı
Grev
Kenarın Dilberi
Ekmek Kavgası
Cemile... kitaplarından bazılarıdır. 

Orhan Kemal'in eserleri sadece Türkiye'de değil, Almanya, Suriye, Makedonya, Mısır, Pakistan, Çin, Bulgaristan,  İngiltere, İspanya, İsrail, İtalya ve birçok ülkede kitapları yabancı dile çevrilmiş ve yayınlanmıştır. 



Orhan Kemal 1914 yılında Adana Ceyhan'da doğmuş, 1970 yılında davetli olarak gittiği Sofya'da yaşamını yitirmiştir.  Babası avukat Abdulkadir Kemalidir, 1920-1923 yıllarında milletvekilliği yapmış, gelişen olaylar sonucunda Suriye'ye taşındıklarından ortaokul son sınıfta okulu bırakmıştır. Doğduğu kente geri dönerek pamuk fabrikalarında işçilik, dokumacılık, ambar memurluğu, Verem Savaş Derneğinde katiplik yapmıştır. Askerlik görevini yaparken 5 yıl hapis yatmıştır. Bursa Cezaevinde Nazım Hikmet ile ilişkileri üzerine Nazım Hikmetle 3,5 yıl kitabını yazmıştır. Köyden kente göçü, fabrika çevrelerini, tarım işçilerini, kenar mahalle insanlarını,, toplumsal konumdan daha geriye itilmiş kadınları, eğitim bozukluklarını, cezaevi gözlemlerini, geçim sıkıntılarını, güç yaşa sıkıntısı içindeki insanları yapıtlarında konu edinmiştir. 

emekliseyyah

 "Sanat eserinin bildirisi değil de, bence, sanatçının bizzat kendisi önemli, toplumcu bir yazarım. Bireyin gerçek mutsuzluk ya da mutluluğunun, içinde yaşadığı toplum düzeninden gelebileceğine inanıyorum. Hikaye, roman tiyatro oyunlarımın da bu inançtan hız alacağı doğal. Çağımızın pk çok toplumları gibi, içinde yaşadığımız kendi toplum düzenimizin de insanlarımızı mutlu kılmaktan uzak olduğu su götürmez. Ben hakiye, roman, tiyatro oyunlarımla bozuk düzenimizin nedenlerini insanlarımıza göstermek, onları uyarmak, gösterip uyarmakla da kalmayıp bu bozuk düzeni düzeltmeye çaba göstermelerini, bu çabayı el birliğiyle göstermemiz gerektiğini yanıtlarım, yanıltmaya çalışırım."
Orhan Kemal 




Orhan Kemal Kültür Merkezi'nin adresi ise Akasya Yokuşu Sokak No:30 Cihangir. Taksim Sıraselviler Caddesi üzerinde Alman hastanesini geçtikten sonra 3. Sokaktan sonra dönünvce karşınıza çıkmakta. Hafta sonları açık. Giriş ücreti 20TL.  Tel:0212-252 88 38  /  0212-292 92 45

İçeride Orhan Kemal'in yatağı, daktilosu, kıyafetleri, bavulunu, eşine ve çocuklarına yazdığı mektupları, ölümünden sonra yazılan yazıları bulabileceğiniz, adeta Orhan Kemal'a "merhaba" diyebileceğiniz, dokunabileceğiniz, odalardan odalara gezintiler yapabileceğiniz, düşüncelerinizi paylaşacağınız anı defterinin de bulunduğu keyifli kültür merkezini, biz izleyicilere kazandıran ve emeği geçenlere de teşekkürü bir borç bilirim.

Daha nice yıllara Orhan Kemal....

Sevgiyle

Şule Solak







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder