İSTANBUL GEZİ REHBERİ
İstanbul doğduğum, büyüdüğüm, yaşadığım, mutluluklarımı, sevinçlerimi paylaştığım şehir. İstanbul büyüdükçe büyüyen, içerisinde çok farklı kültür ve yaşamları barındıran kozmopolit bir şehir. Bir yabancı gibi şehrimi tekrar tekrar yazmak istedim. Boğaziçini, Galatayı, Sultanahmeti, Balatı, Kapalıçarşıyı, Karaköyü, Üsküdarı, Adaları... 25 Milyon nüfuslu bu şehirde yaşamanın karmaşıklığından, zorluklarından, zaman darlığından, hafta sonlarını değerlendirmek isteyenler için rehber olacağını umuyorum.
İSTANBUL'DA GEZİLECEK YERLER
İstanbul'da sarayları, müzeleri, ören yerlerini gezmek isteyenler için Müzekart almanızı tavsiye ederim. Müzekart ücreti T.C. vatandaşları için 50TL, yabancı vatandaşlar için museum pass85TL, museumpass Türkiye 185TL'dır. Bir yıl içerisinde dilediğiniz yerleri ziyaret edebilirsiniz.
1- TOPKAPI SARAYI, GÜLHANE PARKI, SARAYBURNU
600 yıllık Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapmış şehrin sarayıdır. Topkapı Sarayına tramvay ile ulaşabileceğiniz gibi, Eminönü'nden yada Sultanahmetten yürüyerek de ulaşmanız mümkün. Gülhane Parkının içerisinden geçtikten sonra Saraya ulaşıyorsunuz. Gülhane Parkı Topkapı Sarayının bahçesini oluşturur. Saraya doğru yürürken çınar ağaçlarının içerisinden geçersiniz. Parkın sonunda Sarayburnu çay bahçesinde ise boğaza karşı mola verebilirsiniz. Topkapı Sarayının özelliği bence diğer ülkelerdeki gibi muhteşem görsellikten öte içerisinde sadeliği, yalınlığı barındırması. Selçuk Türklerdeki ahşap oymacılığının izlerini, padişahların kaftanlarını, kullandığı eşyaları, halıları, yabancı ülkelerden gelen hediyeleri, porselenleri vb. bulmanız mümkün. Mekke ve Medineden gelen kutsal emanetlerin yer aldığı has oda bölümünde peygamber efendimiz Hz.Muhammedin ayak izini, kırılan dişini, mektuplarını, okunu, kılıcını, Hz.Musa'nın asasını, Hz.İbrahim'in tenceresini, Hz.Davud'un kılıcını görebilirsiniz. Haremlik kısmı gezip bir tarih yolculuğuna çıkabileceğiniz bir mekan. Müze Salı günü hariç hergün açıktır. 09.00/19.00 kadar ziyaretçilere açıktır. Bilet gişeleri kışın 16.00'da, yazın 18.00'de kapanmaktadır. Kışın 17.00'de kapanmaktadır. Müzekart, müze bölümü için geçerlidir. Harem bölümü girişi ve Aya İrini girişi ayrıca ücrete tabiidir. 65 yaş üstü ve 18 yaş altı öğrenciler için ücretsizdir. Müze giriş bedeli 40Tl olup, Harem girişi 25TL, Aya İrini girişi 20TL'dır.
2- AYASOFYA
Ayasofya Doğu Roma İmparatorluğunun en büyük kilisesi olup, 360'yılından itibaren ayakta kalmayı başarmıştır. İmparatorların taç giyme törenleri burada yapılmıştır. Bizans döneminde 3 kez yenileme geçirmiştir. Ayasofya Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethetmesinden sonra camiiye çevrilmiş ve bir medrese inşa edilmiştir. 1935 yılından Gazi Mustafa Kemal Atatürk zamanında müzeye çevrilmiştir,. Ayasofya'nın bazı bölümleri hala tadilat görmektedir. Özellikle üst katta yer yer çukurlar oluşmuştur. Binanın mermer sütunları demir kalaslarla sıkılaştırılmaya çalışılmıştır. Fatih Sultan Mehmet zamanında, kilise tavanlarında olan resimler, ikonlar sıva ile kaplanmış, üzerlerine hat levhalar işlenmiştir. İslam aleminin en büyük hat levhalarını içerir. Ayasofya'ya kışın 09.00/17.00, yazın 09.00/19.00 saatleri arasında gezebilirsiniz. Müzekart geçerlidir. 18 yaş öğrenci ve 65 yaş üstü vatandaşlara ücretsiz olarak ziyaret edebilir. Giriş ücreti 40TL'dır.
3- SULTANAHMET CAMİİ
Sultanahmet Camii Mavi Cami ingilizce adı Blue Mosque'dır. İç alanında mavi çiniler yer aldığından bu isimle adlandırılmıştır. Beyazıt meydanına giden tramway ile ulaşmanız mümkündür. Ayasofya'nın çaprazında meydanda yer alır. Altı minaresi olan camii Sedefkar Mehmet Ağa tarafından padişah I.Ahmet tarafından inşa edilmiştir. Ziyaretçilere her saat açık olan camiiye giderken kadınlar için bir başörtüsü bulundurulması tavsiye ediyorum. Namaz vakitlerinde ziyaretçilere kapalıdır.
4- YEREBATAN SARNICI
Yerebatan Sarnıcı Ayasofya'nın karşı caddesinde kalan müzedir. Mutlaka görülmesi gereken bir mekandır. Bizans İmparatorluğu zamanında İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak için yapılmıştır. Sarnıçların içerisinde suyun üzerine inşa edilmiş mermer sütunlar üzerinde gezinti yapıyorsunuz. Sütunlar arasında en önemlisi bir sütunda bulunan ters bakan saçları yılandan yapılmış medusa başı. Medusa başını görmeniz için sarnıcın sonuna kadar gitmeniz gerekli. Yerebatan sarnıcı müze olarak kullanmasının yanında; ney, semazen gösterileri gibi bir çok etkinliği de ev sahipliği yapmaktadır. Ziyaret saatleri her gün 09.00_17.30. Giriş ücreti 10Tl'dır. yabancı turistlerden 20TL ücret alınmaktadır. Müzekart geçerli değildir.
5-ÇEMBERLİTAŞ, KAPALIÇARŞI - EMİNÖNÜ
Çemberlitaş tramway durağında inince hemen sağınızda devasa büyüklükte Çemberlitaş sütunu sizi karşılar. 330 yılında dikilmiş olan sütunu, yıllar içinde devrilmesin diye etrafına çember doladıkları için Çemberlitaş olarak adı anılır. Kapalıçarşı Grandbazaarın 18 tane giriş kapısı vardır. Beyazıt Meydanından Eminönüne kadar uzanan hanların, mağazaların, restaurantaların, cafelerin bulunduğu alandır. Çarşıdan içeri girdiğinizde altın, pırlanta, gümüş, inci, doğal taş vb. ziynet eşyalarının satıldığı dükkanlar sizi karşılar. Her türlü turistik eşyayı bulmanız mümkün. Antika halılar, kilimler, Türk lokumları, bakır, gümüş eşyalar satın alabilirsiniz. Kapalıçarşıdan Eminönüne doğru yürüdüğünde Yeni Camii sizi karşılar. Çarşının çıkışında çiçekçi dükkanları, petshoplar bulunur. Mısır Çarşısında ise çeşit çeşit baharatları bulabilirsiniz.
6- BEYOĞLU İSTİKLAL CADDESİ, TAKSİM, GALATA KULESİ
Beyoğlunun eski adı Pera'dır. Taksim Meydanın ortasında Cumhuriyet Anıtı bulunmaktadır. Taksim alanın solunda yer alan ağaçlı park Gezi Parkı'dır. Sağında Marmara Oteli, karşısında tadilatta olan Atatürk Kültür Merkezi yer alır. Cumhuriyet Anıtından Tünele kadar araç trafiğine kapalı İstiklal Caddesi bulunur. İstiklal Caddesinde alışveriş yapabileceğiniz gibi konsolosluklar, okullar, kültür merkezleri, alışveriş merkezleri, hanlar, barlar, balık pazarı, restaurantlar, cafeler bulunur. Caddenin sonunda soldan dik yokuştan aşağıya doğru indiğinizde, yada Karaköy Tünel'den yukarı doğru çıktığınızda Bereketzade mahallesinde bulunan Galata'yı görmeniz mümkündür. Bizans İmparatorluğu zamanında Galata fener kulesi olarak inşa edilmiştir. Hazerfan Ahmet Çelebi buradan Üsküdar'a ilk uçuşunu buradan gerçekleştirir. "İstanbul Kanatlarımın Altında" filminde Galatayı ve Hazerfan Ahmet Çelebiyi izlersiniz . Galata'nın etrafında antika dükkanları, restaurantlar yer alır. Galata Kulesine çıkış ücreti 25TL'dır. Yukarı çıktığınızda ise İstanbul'u kuşbakışı görmeniz, restaurantınızda yemek yemeniz veya kahvaltı yapmanız mümkündür. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Galata ve çevresinde Afrika'dan gelen köleler için pazar bulunmaktaydı. Burası ticaret alanıydı. aynı zamanda ecnebilerin ikamet ettikleri ve yaşadıkları yerlerdi. Cihangir, Fransız Sokağı, Galatasaray Lisesi, barlar sokağında gezip tarihi yaşamanız olasıdır.
7- BALAT, KARİYE MÜZESİ
Fatih'te Edirnekapı'ya kadar gelip 10 dakikalık yürüyüşle Kariye Camii sokakta bulunan Kariye Müzesini gezebilirsiniz. Hz.İsa ve Meryem'in fresklerini görebilirsiniz. Detaylı bilgilerini Balat Gezim yazısında bulabilirsiniz. Müzeyi gezdikten sonra Balata doğru dik yokuşlardan aşağıya doğru tarihi evler arasından geçerek yürüdüğünüzde karşınıza Fener Rum Lisesi diğer adı kırmızı mektep, Fener Rum Patrikhanesi çıkar. Sadece Fener Rum Patrikhanesini ziyaret etmek istiyorum diyorsanız haliç kenarından yürüyerek ulaşmanız mümkündür. Haliç'in etrafında Eyüp Sultan'a uğrayıp ve Pierre Loti'ye teleferik ile çıkıp kahve içerek tüm Haliç'i izleyebilirsiniz. Bu bölgeleri gezmek ise 1 gününüzü fazlasıyla alabilir.
Kariye Müzesi
1856 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğunun sarayı Dolmabahçe Sarayı İstanbul'da mutlaka görülmesi gerekli yerlerden. Saray içerisinde Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat ettiği oda da görülmeye değer. Dolmabahçe Sarayı dört katlı olarak inşa edilmiş, 285 tane odası, 44 salon, 6 tane hamamı bulunmakta. Haremlik ve selamlık olarak iki bölüm var ve bilet fiyatları farklı. Müzekart geçmemekte. Pazartesi ve perşembe günü kapalı olup, tam bilet fiyatı 30TL, yabancı turiste 60TL, öğrenci 5TL. 65 yaşın üzerine ücretsiz. İçeride fotoğraf ve kamera çekimi yasak.
10- KIZ KULESİ
Kız Kulesi İstanbul'un sembollerinden. Boğaziçinin ortasında küçük bir ada üzerine kurulu kule 2500 yıllık bir geleceğe sahip. Kız kulesine ulaşım Üsküdar'dan yapılmakta. Marmaray ile Üsküdar'a gelebileceğiniz gibi vapurla da ulaşım sağlayabilirsiniz. Üsküdar'dan kız kulesinin karşısında bulunan küçük tekne ile Kız Kulesine gelip, üst katına çıkıp, restaurantta kahvaltı yapıp yemek de yiyebilirsiniz. Yetişkinler için ücret 20TL, öğrenci ve 60 yaş üstü 10TL ulaşım ücreti vardır.
11-MİNİATÜRK
Miniatürk Haliç kenarında kurulu açık hava müzesi. Türkiye'de bulunan tarihi eserlerin minyatürleri yapılmıştır. Hava güneşli ise çocuğunuzla beraber gezeceğiniz mini stadyum park bulunmaktadır. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşını panoromik olarak ziyaret edebileceğiniz Zafer Müzesi, kristal cam üzerine işlenmiş eserleri görebileceğiniz kristal İstanbul Müzesi de bulunur. Giriş ücreti 7.5 TL, yabancı turistlere 15TL, öğrenci 3TL. Hergün 09.00/18.00 saatleri arasında açıktır.
12- ADALAR
İstanbul'da ulaşımı sağlanan Eminönü, Kabataş, Kadıköy'den sağlanan Büyük Ada, Heybeli Ada, Kınalı Ada, Burgaz Adası bulunmaktadır. Büyük Ada en büyük adasıdır. Hafta sonunda gezilecek en güzel yerlerden biri ada ziyaretidir. Benim en çok sevdiğim, adaların en büyüğü olan Büyükada. Adaları ise Nisan, Mayıs aylarında gezmek baharın yemyeşil güzelliklerine uyanmak demek. Faytonla da adayı gezebileceğiniz gibi bisiklet kiralayıp yada yürüyerek de gezmeniz mümkün. Hayvanlara karşı yapılan eziyetler sebebi ile faytona binmiyorum. Yürüyerek 4-5 saatte keyiflice gezebilirsiniz. Adanın tepesinde ise Aya Yorgi Manastırı ve Kilisesi bulunmakta. Yalnız kilisenin dik bir yokuşu bulunmakta ve buraya ulaşım sadece yürüyerek yapılmakta. Yukarı ulaştığınızda restaurantta meşhur ekmek arası sucuk ise inanılmaz lezzetli. Ada da kullanılmayan tarihi Rum Yetimhanesi de bulunuyor. İlk girişte ise saat kulesi sizi karşılıyor. Reşat Nuri Güntakin'in müzesi de görülmeye değer yerlerden. Yazın denizde biraz serinliyorum diyorsanız merkezden kalkan tekneledrle Aya Nikola Plajına gidebilirsiniz. Marmara Denizinin ortasındaki adalar akıntılardan dolayı plajlar temizliğini korumuştur. Heybeliada Büyükadadan daha ufaktır. Deniz Lisesi burada bulunur. İsmet İnönü köşkü, Hüseyin Rahmi Müzesi, Ruhban Okulu, Aya Yorgi Uçurum Kilesisi bulunmaktadır. Yine plajları ile ünlüdür. İskeleden beachclublara ve halk plajlarına ücretsiz ulaşım vardır. Ayazma plajına Adalara gidecekseniz her bir ada için bir gününüzü ayırmanız gerekli.
13-ORTOKÖY, SARIYER, RUMELİ HİSARI, BOĞAZİÇİ
İstanbul'un dünyanın incisi Boğaziçini deniz havası alıp doya doya gezmek istiyarsanız, Eminönü, Karaköy, Üskadar'dan kalkan teknelerle boğaz turu yapmanız harika olacaktır. Turyol, Dentur ve Boğaziçi Tur tekneleri ile ingilizce ve türkçe olarak anonslarla Boğaziçi'nin önemli eserlerini dinlemeniz sizi bir tarihi yolculuğa çıkartır. Turlar yaklaşık 2 saat sürmektedir, her saat başı tekne kalkmakta, fiyatlar ise 10Tl'dan başlamaktadır. Hergün deniz turu yapılabilir. Şirketler arasında fiyat farkı olabilir. İstediğiniz durakta inip yolculuğunuza karadan da devam etmeniz mümkündür. Ortaköy'e ulaşım ise otobüs ile yapılabilir. Eminönü, Beşiktaş'tan geçen otobüslere binip Ortaköy'ev ulaşabilirsiniz. Yada Dolmabahçe Sarcayını gezdikten sonra sahil kenarından Beşiktaş ve Ortaköy yapmanız mümkün. Yürüyerek 1 saatte ulaşabilirsiniz. Ortaköy'de küçük bir alanda cafelerin olduğu, kumpiri ünlü, hediyelik eşyaların satıldığı küçük bir mekan. Ortaköy Camii etrafına kurulu cafelerde İstanbul Boğaziçi manzarasının güzel olduğu nadir yerlerden. Ortaköy'den sonra Sarıyer gelmekte. Sarıyer ise börekçileri ile ünlü bir semt. Rumeli Hisarı da Sarıyer'de bulunmaktadır. Rumeli Hisarına girişler sahil kısmından yapılmaktadır. Buraya ulaşımı yine otobüs ile yapabilirsiniz. Taksimden 40T-42T veya Beşiktaş'tan 22, 22RE, 25E numaralı otobüslerle ulaşmanız mümkün. Boğaziçi Üniversitenin yanında Aşiyan Mezarlığına da içine alır. Boğaziçinin en güzel yerlerinden birisidir. Çarşamba günleri hariç her gün ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti 10TL'dır.
14- YILDIZ SARAYI, MAÇKA PARKI
Maçka Parkına Taksim veya Nişantaşın'dan yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz. Dolmabahçe'nin karşısında Beşiktaş Stadının arkasında yer alan büyük bir parktır. Spor yapan, köpeğini gezdiren, gezmeye gelen İstanbulluların mesire yeridir. İçerisinde bulunan Küçükçiftlik Parkta açıkhava konserleri, etkinlikler düzenlenir. Yıldız Sarayı ise Beşiktaş Barbaros Bulvarı Serencebey yokuşunda bulunmaktadır. Beşiktaş yada Mecidiyeköy'den otobüslerle ulaşımı vardır. Yıldız Teknik Üniversitesi durağından inerek yürüyerek ulaşabilirsiniz. Yıldız Sarayı Dolmabahçe Sarayı gibi Osmanlı Padişahları tarafından kullanılmıştır. II. Abdülhamit döneminde İstanbul'un denizden ulaşımının engellenmesi amacıyla Yıldız Sarayı'nda ikamet etmiş ve 33 sene buradan imparatorluğu yönetmiştir. Yıldız Sarayı şu an tadilatta olduğundan görmeniz mümkün değil. Beşiktaş'tan Ortaköy'e doğru deniz kenarından yürüdüğünüzde Çırağan Sarayı'nın karşısında bulunan Yıldız Parkın'da gezip dolaşmak İstanbul'un kalabalık stresinden sizi birazcık uzaklaştırabilir.
15- PANAROMA 1453 TOPKAPI
İstanbul'un 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethini, tarihi surlarının kalıntılarını, Orta Asya Türk Devletlerinin örnek evlerini görmek isterseniz Panaroma 1453 Müzesini ziyaret edebilirsiniz. Panaroma 1453 Müzesinde 3 boyutlu gözlüklerle fetih canlandırması yapılmaktadır. Topkapı çocukluğumun İstanbul Garı idi. Burası yıkılarak Müze haline getirildi. Etrafında dinleneceğiniz cafeler de bulunmaktadır. Müzeyi her gün ziyaret edebilirsiniz. 08.00-17.00 saatlerinde açıktır. Giriş ücreti 7,5Tl oluq, öğrenciler için 3,5TL, yabancı turistlere 15TL'dır.
Beyazıt Meydanı
İSTANBUL'A ULAŞIM
İstanbul Avrupa ve Asya yakası ile ikiye ayrılmış durumda. Boğaziçi'nden geçen üç köprü Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim bulunmakta. Havalimanı olarak Avrupa yakasında Atatürk Havalimanı, Asya yakasında Sabiha Gökçen Havalimanı bulunmaktadır. Atatürk Havalimanına metro ile ulaşım sağlanmakta ancak Sabiha Gökçen'de metro ağı bulunmamaktadır. Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan ulaşımı belediye otobüsleri, Havabus ile sağlayabilirsiniz, http://www.havabus.com/ sitesinde kalkış saatleri hakkında bilgi alabilirsiniz, tek gidiş ücreti ise 15TL'dır. İstanbul büyük bir metropolit kent olduğundan yürüyerek gezmeniz imkansızdır, ayrıca gezerken özellikle sabah ve akşamları trafik saatlerini de dikkate almanızı öneririm. Metro ağı, tramvay, finiküler hatlar ile ulaşımlarını kolayca sağlayabilirsiniz. Avrupa yakasındaki Kazlıçeşme'de ki Marmaray ile de Üsküdar, Kadıköy ve Kartal'a ulaşım imkanı var. Kumkapı'dan Avrasya Tüneli ile iki yaka birbirine birleşmiştir. Avrasya Tünelinden sadece araba ile geçiş yapılmaktadır.
Keyifli gezileriniz olsun...
Sevgiler
Şule Solak
Keyifli gezileriniz olsun...
Sevgiler
Şule Solak
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder