28 Şubat 2017 Salı

VİYANA ALBERTINA MÜZESİ


Albertina Müzesi'nde Hofburg Sarayının muhteşem odalarını görmek, Monet'i, Van Gogh'u, Seuat'ı resim galerilerini gezmek, fotoğrafçılığı geçmişten günümüze hikayesini öğrenmek istiyorsanız mutlaka keşfedin. Albertina müzesinin  merdivenleri Monet'in tablosu ile boyanmış. Albertina Müzesine giriş için dışarıda saatlerce beklemek olası. Çünkü fazla sayıda ziyaretçisi var. Kapıda bulunan müze görevlileri müzeden sınırlı sayıdaki ziyaretçi çıkış sayısı ile içeriye o kadar ziyaretçi alıyorlar.



Albertina Müzesi adını kraliçe Maria Teheresa'nın damadı dük Saxe Teschen Albert'den alıyor. Kendisi aynı zamanda sanat kolleksiyoncusu ancak eserlerin üçte ikisi ayakta kalabilmiş. Habsburg Sarayının içerisinde İspanyol odalarını, rocoko odasını, çay salonu ve bilardo odasını, altın odayı görebilmeniz mümkün. Müze 4 kattan oluşmakta. İçerisinde bir de cafe bulumakta.  Saray bölümü toplam 20 tane odadan oluşmakta. 16.yy dan beri çeşitli tarihlerde saray dekore edilmiş. Gold room ise  23 ayar altın ve gümüşten yapılmış.






















1919 yılında Avusturya Hükmeti tarafından kamulaştırılan saray müze haline dönüştürülüyor. 65.000 den fazla eser ve grafik kolleksiyonuna sahip bulunmakta. Avrupadaki klasik modernist tabloların en önemlileri burada. Fransız empresyonizmden, pointilizm, fauvisme 100 den fazla eserden fazla sergi alanına sahip. Monet, enior, Degas, Cezanne, Toulouse-Lautrec, Braque, Matisse, Vlaminck bunlardan bazıları. Aynı zamanda klasik modernizm sanatçılarından Kirchner, Kandinsky, Nolde, Pablo Picasso eserleri de bulunmakta.



























Modern sanatta öncü olan Georges Seurat eseleri de sergilenmekte. Pointillism kurucusu Seurat ve Signac'ın 100 şaheserinin yanında, modernist ustaların çizimleri Picasso, Van Gogh, Matisse gergileri ise görülmeye değerdi. Fotoğraf çekimi ise eserlerin yıpranma olasılığına karşı yasaktı. 16 Eylül 2016 dan 8 Ocak 2017 yılına kadar açık olan sergiye ben ise son günde yetiştim.





















 

Filmin görsel izlerini, bir fotoğrafçının film çekimleri sırasındaki gözlemlerini burada bulabilirsiniz. 1910 ile 1970 yılları arasınad çekilen 150 filmin ilk kez kapsamlı bir sergisi yapılıyor. Neo realizm, pictorialims,  expressionism izlerini görmek mümkün. Marilyn Manroe, Elmer Fryer, Marilou Parolini fotoğraflarını ziyaret edebilirsiniz. Ünlü yönetmenlerden Fritz Lang, Jean Cocteau, Marcel L'Herbier, Georges Melies, Michael Curtiz, Jakow Protasanow, Carl Theodor Drayer, Friedrich Wilhelm Murnau, Jean-Luc Godard, Alain ResnainsSergio Leone film setlerindeki fotoğrafları görebileceğiniz muhteşem bir sergi alanı.





Albertina müzesi Viyana'da meşhur opera binasının sol tarafında tourist informatinın tam karşısındaki görkemli bina. Adresi ise Albertinaplatz 1. Her gün saat 10.00/18.00 e kadar açık. Çarşamba günleri saat 21.00 kadar açık. Müzeye giriş ücreti yetişkinler için 12.90 euro, 65 yaş üzeri 9.90 euro, öğrencilere (19 yaşına kadar) ücretsiz.  

Keyifli gezmelerimiz olsun.

Sevgiler

Şule Solak






20 Şubat 2017 Pazartesi

VİYANA EĞLENCE MERKEZİ PRATER

Prater Viyana'nın 2.bölgesinde Leopoldstad da bulunan girişi ücretsiz büyük bir park, yürüyüş, eğlence alanı. Viyana'yı kuşbakışı görmek isteyen gezginler, çocukları ile eğlenmek isteyan aileler için ideal. Akşamları ise konser alanları ile müziği duyabilirsiniz. Paris'te bulunan Disneyland eğlence merkezi ziyaret edilirken, burası nedense bilinmeyen bir eğlence alanı.


İmparator I.Friedrich tarafından 1162 yılında Prater adı ile anılsa da 1766 yılında İmparator II.Joseph tarafından halka açılmış.  Viyana Prater ise 1897 yılında ingiliz mühendis Walter B.Basset tarafından inşa edilmiş. 1944 yılında 2.dünya savaşında Prater bombalarla hasar görüyor ve yanıyor ancak kurtarılan el yapımı figür ve mekanik teçhizatlar kabinlerle birlikte girişte sergileniyor. Her biri 20 sandalye alan 30 kabinden oluşuyor ve 60 metre yüksekliği mevcut. James Bond ve Üçüncü Adam filmleri gibi birçok filmde de mekan sahipliği yapmış. Prater'de cafe restaurant, hediyelik aşya mağazası, dönmedolap çıkışında fotoğraf kabini bulabilirsiniz.

                     Açık alanlarda ayakta atıştırabileceğiniz yiyecek ve içecek standtları mevcut.

Parkta at ile de gezinti yapabilirsiniz.Ben ise hayvanlar üzerinden bu şekilde para kazanılmasına karşı olduğumdan hiçbir şekilde binmiyorum, sirklere de gitmiyorum.  

Prater de 150 den fazla eğlence alanı mevcut. Aquapark, madame tussauds, go-kard, caroussel, minigolf, liliputbahn, apallo12, planetarium, wienner riesenrad bunlardan bazıları


Prater eğlence merkezine U1 ve U2 metro ağı ile ulaşabilirsiniz. Pratersten durağında inmeniz yeterli. Tramway ile S1, S2, S3, S7, ototbüs ile 80A ile ulaşabilirsiniz. Hergün saat 10.00/24.00 de kadar açık. Bilet ücreleri ise yetişkinler için 9,5 euro, çocuklara 4 euro, 15 kişilik grup indirimleri ve paket indirimler de uygulanmakta.

Ben yılbaşı sonrasında gittiğim için kar vardı ve hava yeterince soğuktu.  Bu nedenle fazla gezemedim. Bahar ve yaz aylarında daha çok gezilip, eğlenmek için bir gün ayırmanız yeterli olacaktır. Şimdiden iyi eğlenceler dilerim.

Sevgiyle kalın.

Şule Solak

16 Şubat 2017 Perşembe

VİYANA DOĞA TARİHİ MÜZESİ, NATURAL HISTORY MUSEUM VIENNA(NHM)

emekliseyyah

Tripadvisor yada googledan Viyana'da gezilecek yerler neresi diye aradığınızda karşınıza birinci sırada Viyana Doğa Tarihi Müzesi çıkıyor. İlk gelişimde bu müze kapalı olduğu için gezememiş, ikinci sefere gezerim diyerek check etmiştim. Tabii bu sefer 10 günlük Viyana ziyaretimde hatırlayarak planıma yön verdim. Bir gün içerisinde ancak gezebileceğiniz büyüklükte ve ziyaretçi sayısı çok fazla.

emekliseyyah
emekliseyyah



















1889 yılında müzenin yapımı son bulmuş. 1750 yılında Kral 1.Franz Stephen tarafından kolleksiyonlar toplanmaya başlanıyor. Müzede 30 milyon örnek ve eser koleksiyonu mevcut. 25.000 yıllık Willendorf Venüsüne ait heykel, dev dinozorlar, steller deniz ineği, dünyanın en büyük ve en eski gök taşı koleksiyonlarına sahip.

emekliseyyah



Bilime karşı merakınız var ise hele de çocuğunuz varsa Viyana'yı ziyaret ederseniz, görülmeye değer müzelerden. Her yıl yarım milyondan fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. 19 yaşına kadar çocuklara ücretsiz. Hatta okullardan öğrencilere geziler düzenleniyor. Dünyanın uzayda varoluşundan, insanın dünyada varlığına ve uzayda devam edecek yaşama, Cern'de yapılan çalışmalara kadar 39 salonda tek tek anlatılıyor. 

emekliseyyah
emekliseyyah
Dinazorlar ise çocukların ilgisini ve merakını oldukça çekmekte. Milyar yıl içerisinde dünya yüzeyinden yok olmuş canlılar müzede sergilenmekte.

emekliseyyah
emekliseyyah























emekliseyyah


Doğa Tarihi Müzesi 2 kattan oluşmakta. Birinci katta 19 tane salonda mineral, taş, meteorlar, fosiller, dinazorlar, antropoloji ve digital planeteryum bulunmakta. Müzenin ikinci katında ise 20 tane salon bulunmakta olup, içerisinde micro canlılar, hayvanlar, su canlıları mevcut. 























emekliseyyah






Küresel ısınma ile birlikte dünya üzerindeki yaşamın zorlaşacağı doğal yaşam türlerinin zamanla yok olacağı düşüncesi ile yeryüzündeki hayvanlara ulaşılıp birer numune örnek alınıp sergilenmiş.  Omurgalı hayvanlar, omurgasız hayvanlar, böcekler vb. çeşitler mevcut.


Evren nasıl oluşmuştur? Evrenin genişlemesi, boyutu ne demektir? gibi sorulara yanıt alabileceğiniz, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (Cern) hakkında bilgi alabileceğiniz bir merkez aynı zamanda. Güneş sistemindeki Hubble uzay teleskopu ile gözlenen yıldızların galaksilerin resim galerini gezebileceğiniz gibi, big bang ile dünyanın oluşumu video ile izleyip, higgs parçacığı ve karanlık madde hakkında bilgi verilip, protonlar, nötronlar, kuarklar ile deneysel platformlar bulup, çocuklarınızla beraber lazer ile oyun oynayabilirsiniz.
emekliseyyah

Dijital Planetaryumda kozmik tarih, evrenin oluşumu, yanardağlar, dünya ve canlı yaşam, hayatın doğuşu,dinazorlar, gökyüzü, ağaçlar, doğal yaşam hakkında canlı olarak film izleyebilirsiniz. 
emekliseyyah


emekliseyyah
 Birden fazla aynalardan oluşan koridorda siz de kendinizi çoğalmış olarak görebiliyorsunuz. 


Doğa Tarihi Müzesi'ne nasıl gidebilirim? diye sorarsanız, müzenin ulaşımı kolay. Viyana'nın merkezinde yer alıyor. Hofburg Sarayı ile Quarter Museum arasında.  Kusthistor Müzesi ile karşı karşıya. Maria Theresien Platz meydanında bulunuyor. U2, U3 hatları, 1,2,D,46,49,71 no'lu tramvaylar ile 48A otobüsü bu merkezden geçiyor. www.nhm-wien.ac.at internet adresinden ise ukaşmanız mümkün. Perşembe - Cuma günü 09.00/18.30, Çarşamba 09.00/21.00 sattleri arasında açık, Salı günü is kapalı. Giriş ücreti ise yetişkinler için 10 euro, 19 yaşına kadar çocuklara ücretsiz, öğrencilere 5 euro.

Sevgiyle kalın,


Şule Solak