Tripadvisor yada googledan Viyana'da gezilecek yerler neresi diye aradığınızda karşınıza birinci sırada Viyana Doğa Tarihi Müzesi çıkıyor. İlk gelişimde bu müze kapalı olduğu için gezememiş, ikinci sefere gezerim diyerek check etmiştim. Tabii bu sefer 10 günlük Viyana ziyaretimde hatırlayarak planıma yön verdim. Bir gün içerisinde ancak gezebileceğiniz büyüklükte ve ziyaretçi sayısı çok fazla.
1889 yılında müzenin yapımı son bulmuş. 1750 yılında Kral 1.Franz Stephen tarafından kolleksiyonlar toplanmaya başlanıyor. Müzede 30 milyon örnek ve eser koleksiyonu mevcut. 25.000 yıllık Willendorf Venüsüne ait heykel, dev dinozorlar, steller deniz ineği, dünyanın en büyük ve en eski gök taşı koleksiyonlarına sahip.
1889 yılında müzenin yapımı son bulmuş. 1750 yılında Kral 1.Franz Stephen tarafından kolleksiyonlar toplanmaya başlanıyor. Müzede 30 milyon örnek ve eser koleksiyonu mevcut. 25.000 yıllık Willendorf Venüsüne ait heykel, dev dinozorlar, steller deniz ineği, dünyanın en büyük ve en eski gök taşı koleksiyonlarına sahip.
Bilime karşı merakınız var ise hele de çocuğunuz varsa Viyana'yı ziyaret ederseniz, görülmeye değer müzelerden. Her yıl yarım milyondan fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. 19 yaşına kadar çocuklara ücretsiz. Hatta okullardan öğrencilere geziler düzenleniyor. Dünyanın uzayda varoluşundan, insanın dünyada varlığına ve uzayda devam edecek yaşama, Cern'de yapılan çalışmalara kadar 39 salonda tek tek anlatılıyor.
Doğa Tarihi Müzesi 2 kattan oluşmakta. Birinci katta 19 tane salonda mineral, taş, meteorlar, fosiller, dinazorlar, antropoloji ve digital planeteryum bulunmakta. Müzenin ikinci katında ise 20 tane salon bulunmakta olup, içerisinde micro canlılar, hayvanlar, su canlıları mevcut.
Küresel ısınma ile birlikte dünya üzerindeki yaşamın zorlaşacağı doğal yaşam türlerinin zamanla yok olacağı düşüncesi ile yeryüzündeki hayvanlara ulaşılıp birer numune örnek alınıp sergilenmiş. Omurgalı hayvanlar, omurgasız hayvanlar, böcekler vb. çeşitler mevcut.
Evren nasıl oluşmuştur? Evrenin genişlemesi, boyutu ne demektir? gibi sorulara yanıt alabileceğiniz, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (Cern) hakkında bilgi alabileceğiniz bir merkez aynı zamanda. Güneş sistemindeki Hubble uzay teleskopu ile gözlenen yıldızların galaksilerin resim galerini gezebileceğiniz gibi, big bang ile dünyanın oluşumu video ile izleyip, higgs parçacığı ve karanlık madde hakkında bilgi verilip, protonlar, nötronlar, kuarklar ile deneysel platformlar bulup, çocuklarınızla beraber lazer ile oyun oynayabilirsiniz.
Dijital Planetaryumda kozmik tarih, evrenin oluşumu, yanardağlar, dünya ve canlı yaşam, hayatın doğuşu,dinazorlar, gökyüzü, ağaçlar, doğal yaşam hakkında canlı olarak film izleyebilirsiniz.
Birden fazla aynalardan oluşan koridorda siz de kendinizi çoğalmış olarak görebiliyorsunuz.
Doğa Tarihi Müzesi'ne nasıl gidebilirim? diye sorarsanız, müzenin ulaşımı kolay. Viyana'nın merkezinde yer alıyor. Hofburg Sarayı ile Quarter Museum arasında. Kusthistor Müzesi ile karşı karşıya. Maria Theresien Platz meydanında bulunuyor. U2, U3 hatları, 1,2,D,46,49,71 no'lu tramvaylar ile 48A otobüsü bu merkezden geçiyor. www.nhm-wien.ac.at internet adresinden ise ukaşmanız mümkün. Perşembe - Cuma günü 09.00/18.30, Çarşamba 09.00/21.00 sattleri arasında açık, Salı günü is kapalı. Giriş ücreti ise yetişkinler için 10 euro, 19 yaşına kadar çocuklara ücretsiz, öğrencilere 5 euro.
Sevgiyle kalın,
Şule Solak
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder