9 Şubat 2017 Perşembe

VİYANA ULAŞIM

Avusturya Macaristan İmparatorluğunun başkenti Viyana'da, Habsburg hanedanının muhteşem saraylarında geziye ne dersiniz. Gezmek için önce rota belirlemek gerekiyor. Tourist İnformation havalimanında bulabileceğiniz gibi, Albertina Müzesinin hemen önündeki noktada da bulabilirisniz, tren garın da da. Ben havalimanından ücretsiz turistlere dağıtılan haritalardan alıp, kendime rota belirleyip bir plan dahilinde geziyorum. En çok sevdiğim şey ise kaybolmak. Yollar bir şekilde size aradığınız ne ise onu bulmanızı sağlıyor. Neticede kaybolmuyorsunuz. :)

Viyana'da at arabası ile gezen birçok turist görebilirsiniz. Her ne kadar güzel olsa da hayvanları çok seven biri olarak karşı olduğum için binmiyorum

Viyana şehri saatin yelkovanı gibi soldan sağa doğru dönen tam 22 bölgeye ayrılmış. Diğer Avrupa metropol başkentlerinde olduğu gibi,


1.bölge old town yani eski şehir.
2. Nehrin diğer yakasında bulunan Leopoldstadt
3. Landstrasse
4. Wieden
5. Margaraten
6.Mariahile
7.Neubau
8.Josefstadt
9.Alsergrund
10. Favoriten
11.Simmer,ng
12.Meidling
13.Hietzing
14.Penzing
15.Rudolfsheim
16.Ottakring
17. Hernals
18. Wahring
19.Döbling
20. Brigittenau
21. Floridsdorf
22. Donaustadt

Viyana'da ulaşım olarak şehrin heryerine örümcek ağı gibi örülmüş olan metro, tramway, tren, otobüs ulaşım araçlarından bulabilirsiniz. Viyana çok büyük ve kalabalık bir şehir. Old town bölgesini binaların büyük ve devasa olduğundan yürüyerek gezemiyorsunuz. Eğer ben yürüyerek de gezerim derseniz en az 10 gün kalmanız olası. Aralık ve Ocak ayında ise gerçekten hava buz gibi, eksilerde gösteren hava durumu akdeniz ülkesinde yaşayan bizler için uygun değil. Bu nedenle soğuk kış kıyafetlerini yanınıza alsanız bile fayda etmiyor. Bu nedenle vienna pass bileti yada makinelerden alacağınız 72 saatlik tüm ulaşımlar için geçerli biletleri kullanmanızda fayda var. 72 saatlik tam bilet ise 16,5 euro.


Viyananın merkezi tüm metro ağının odak noktası Stephen Platz kilisesi. Bu merkezden Viyana'nın heryerine ulaşım mümkün. Özellikle eski şehir olan old town bölgesini gezmek isteyenler için. Booking.com dan rezervasyon yapmadan önce ise mutlaka 1.bölgede olmasına özen gösterin, hem gece gezebilmek, hem de eğlenebilmek için. Çünkü diğer bölgelerden daha hareketli ve açık mekanlar bulabiliyorsunuz.


Hop-On-Hop-Off Big Bus otobüs ile şehri de gezebilirsiniz.  Kırmızı Tur ve Mavi Tur ile turlar ayrılmış.


Kırmızı Tur Programı
1- Opera
2-House of Music
3-Mariahişlferstrasse
4-Hofburg Museum
5-Votivkirche
6-Karmeliter Market
7-Augarten
8-Prater
9-Blue Danube-Schiffahrtszentrum
10-Danube Tower
11-Old Danube
12-Uno city
13-Danube Island
14-Praterstern
15-Danube Canal
16-Stadpark

saat 09.30den başlayıp 18.00 e kadar bu turlara katılabilirsiniz.

Mavi Tur Programı
1-Hofburg Müzesi
2-House of Music
3-Haus des Meeres
4-Schönbrunn Oalace
5-Arsenal
6-Belvedere

Turun kalkış yeri Opera Binasının önü. Fiyatları ise:
DELUXE TUR:
48 saat, otobüs turu, yürüyerek şehir turu, gece turu, nehir turu yetişkin 39euro, çocuk (5-15 yaş) 19 euro
PREMIUM TOUR
48 saat, otobüs turu, yürüyerek şehir turu, gece turu, yetişkin 30euro çocuk (5-15 yaş) 15 euro
STANDART TOUR
24 saat, otobüs turu, yürüyerek şehir turu,yetişkin 25euro çocuk (5-15 yaş) 12 euro



Wien Hauptbahnhof Tren İstasyonu gerçekten büyük bir tren garı ve platform sayıları gerçekten fazla. Avusturya Federal Demiryolları "ÖBB " trenleri ile hızlı seyahatler yapmak mümkün. Eğer Viyana'dan Halstat, Salzburg, Linz şehirlerine gitmeyi planlıyorsanız Wien Hauptbahnhof  tren garına gitmeniz gerekli. www.oebb.at7en sitesinden saatlerini ve ücretlerini bulabilirsiniz. Havaalanından da merkez istasyonuna ulaşım mümkün. Havalimanından şehir merkezine ÖBB'den alacağınız 1,70 euro ile ulaşabilirsiniz.  U3 ve U4 hatları ile de şehir merkezi ve tren istasyonuna bağlantı yapılmakta.


Havalimanından otobüs ile şehir merkezine gitmek isterseniz, Vienna Airport Lines otobüsleri ile ulaşım imkanı var. Schwedenplatz'dan havalimanına 20 dakikada, Westbahnhof'dan havalimanına 40 dakikada ulaşılıyor. Her yarım saatte bir duraktan kalkıyor. Biletleri şoförden alabiliyorsunuz.  Otobüs ücreti ise 8 euro. 



Otobüs duraklarında ise hangi hava yolu şirketinin hangi terminalde ineceği ve chech in kontuarları olan panolar mevcut. Viyana sanat, kültürel. tarih ve doğası ile büyüleyici bir şehir. Bu sebeple yurt dışından ise çok turist çekmekte. Turistler için herşeyi kolaylaştırıcı imkanları mevcut. İnsanları ise yardımsever. Ancak her Avrupalı gibi Türklere karşı bir önyargı oluşmuş. Yine de yardımsever insanlar ve her konuda size yardımcı oluyorlar. Şimdiden iyi seyahatler diliyorum.

Sevgiyle kalın,

Şule Solak




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder