28 Şubat 2017 Salı

VİYANA ALBERTINA MÜZESİ


Albertina Müzesi'nde Hofburg Sarayının muhteşem odalarını görmek, Monet'i, Van Gogh'u, Seuat'ı resim galerilerini gezmek, fotoğrafçılığı geçmişten günümüze hikayesini öğrenmek istiyorsanız mutlaka keşfedin. Albertina müzesinin  merdivenleri Monet'in tablosu ile boyanmış. Albertina Müzesine giriş için dışarıda saatlerce beklemek olası. Çünkü fazla sayıda ziyaretçisi var. Kapıda bulunan müze görevlileri müzeden sınırlı sayıdaki ziyaretçi çıkış sayısı ile içeriye o kadar ziyaretçi alıyorlar.



Albertina Müzesi adını kraliçe Maria Teheresa'nın damadı dük Saxe Teschen Albert'den alıyor. Kendisi aynı zamanda sanat kolleksiyoncusu ancak eserlerin üçte ikisi ayakta kalabilmiş. Habsburg Sarayının içerisinde İspanyol odalarını, rocoko odasını, çay salonu ve bilardo odasını, altın odayı görebilmeniz mümkün. Müze 4 kattan oluşmakta. İçerisinde bir de cafe bulumakta.  Saray bölümü toplam 20 tane odadan oluşmakta. 16.yy dan beri çeşitli tarihlerde saray dekore edilmiş. Gold room ise  23 ayar altın ve gümüşten yapılmış.






















1919 yılında Avusturya Hükmeti tarafından kamulaştırılan saray müze haline dönüştürülüyor. 65.000 den fazla eser ve grafik kolleksiyonuna sahip bulunmakta. Avrupadaki klasik modernist tabloların en önemlileri burada. Fransız empresyonizmden, pointilizm, fauvisme 100 den fazla eserden fazla sergi alanına sahip. Monet, enior, Degas, Cezanne, Toulouse-Lautrec, Braque, Matisse, Vlaminck bunlardan bazıları. Aynı zamanda klasik modernizm sanatçılarından Kirchner, Kandinsky, Nolde, Pablo Picasso eserleri de bulunmakta.



























Modern sanatta öncü olan Georges Seurat eseleri de sergilenmekte. Pointillism kurucusu Seurat ve Signac'ın 100 şaheserinin yanında, modernist ustaların çizimleri Picasso, Van Gogh, Matisse gergileri ise görülmeye değerdi. Fotoğraf çekimi ise eserlerin yıpranma olasılığına karşı yasaktı. 16 Eylül 2016 dan 8 Ocak 2017 yılına kadar açık olan sergiye ben ise son günde yetiştim.





















 

Filmin görsel izlerini, bir fotoğrafçının film çekimleri sırasındaki gözlemlerini burada bulabilirsiniz. 1910 ile 1970 yılları arasınad çekilen 150 filmin ilk kez kapsamlı bir sergisi yapılıyor. Neo realizm, pictorialims,  expressionism izlerini görmek mümkün. Marilyn Manroe, Elmer Fryer, Marilou Parolini fotoğraflarını ziyaret edebilirsiniz. Ünlü yönetmenlerden Fritz Lang, Jean Cocteau, Marcel L'Herbier, Georges Melies, Michael Curtiz, Jakow Protasanow, Carl Theodor Drayer, Friedrich Wilhelm Murnau, Jean-Luc Godard, Alain ResnainsSergio Leone film setlerindeki fotoğrafları görebileceğiniz muhteşem bir sergi alanı.





Albertina müzesi Viyana'da meşhur opera binasının sol tarafında tourist informatinın tam karşısındaki görkemli bina. Adresi ise Albertinaplatz 1. Her gün saat 10.00/18.00 e kadar açık. Çarşamba günleri saat 21.00 kadar açık. Müzeye giriş ücreti yetişkinler için 12.90 euro, 65 yaş üzeri 9.90 euro, öğrencilere (19 yaşına kadar) ücretsiz.  

Keyifli gezmelerimiz olsun.

Sevgiler

Şule Solak






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder