13 Mart 2017 Pazartesi

AMASYA GEZİSİ KRALKAYA MEZARLARI VE KIZLAR SARAYI ÖREN YERİ


Amasya, Orta Karadenizde yer alan Kurtuluş Savaşının ilk adımının atıldığı, şehzadelerin vali olarak görev yaptığı bir şehirimiz. Harşena dağının eteklerinde yeşilırmak vadisi boyunca yer alır. Amasya'ya Tokatta görev yaptığım zamanlar defalarca gittim. Sanırım şehir kendini özletmiş olacak ki haftasonu kaçamağı olarak Amasya'ya gittim. Pegasus ve THY'larının Amasya Merzifon'a uçak seferleri mevcut. İstanbul'dan ise 50 dakikada Amasya'ya Merzifona ulaşıyorsunuz. Merzifon Havalimanından Amasya Merkeze ulaşım 1.5 saat sürüyor ve sadece 10Tl. Amasya çok eski bir şehir ve gezmek için ise doğası, müzeleri, mutfağı, eğlence mekanları ile haftasonları Samsun,  Tokat ve Ankara, İstanbul'dan gelen misafirleri ağırlıyor. 


Amasya'da Helenistik dönemde, İÖ 333'den İÖ26'ya kadar başkentlik yapmış şehirde Pontus krallarına ait Kral Kaya Mezarları bulunmaktadır. Kalker kayalara oyularak yapılan 21 tane mezar vardır. Amasya merkeze geldiğin zaman saat kulesinin aka kısmından yürüyerek Kral Kaya mezarlarına ulaşıyorsunuz. Yukarı çıkmak için birçok merdivenlerle ulaşıyorsunuz. En tepedeki kral kaya mezarına kadar merdivenle ulaşım mümkün. Kaya mezarlarının içerisinden nehre kadar uzanan tünellerin var olduğuna inanılıyor. Ancak hala toprak altında ziyaretçilere açık değil.



Kral Kaya Mezarlarını ve Kızlar Sarayını görmek ise Müzekartınız var ise ücretsiz. Haftanın her günü açık. Kültür ve Turizm Bakanlğına ait birer açık hava müzesi. Kızlar Sarayının içerisinde ise bir cafe bulunmakta. Dinlenmek ve şehrin yukarıdan fotoğrafını çekmek için güzel bir mekan. 




Kızlar Sarayı üzerinde ise üçlü kral kaya mezarları bulunmakta. 1075 yılında Amasyayı fetheden Melik Ahmet Danişment tarafından mezarların içindeki gömüler kaldırılmış. Hristiyan keşişler o dönemlerde bu mezarlıklarda inzivaya çekilirmiş. Kızlar Sarayı hamamları ise iki tane. 14.yy da yapılmış olan saray hamamları çeşitli zamanlarda onarım görmüş ve 19.yy kadar kullanılmış. Ancak maalesef harabe halinde. Şehzadelerin kalmış olduğu saray yıkılmış ve nerede olduğu bilinmemekte. Bir rivayete göre bu sarayda yaşadıklarına inanılıyor.

Amasya kalesi ise Harşena kalesi adıyla anılıyor. Amasya kalesi denizden 700 metre yükseklikte bulunmakta. Kaleyi Pontus kralı Mithridates yaptırmıştır. Persler, Romalılar, Pontus ve Bizanslılar tarafından birçok kez saldırıya uğramış ve tahrip olmuş. Kale 1075 yılında Türklerin fethetmesinden sonra birçok kez onarım görmüştür. 18.yy dan sonra önemini yitirmiştir. Kalenin içerisinde sarnıçlar, su depoları, Osmanlı dönemine ait hamam kalıntıları var.


Keyifli gezileriniz olsun,

Sevgiyle kalın,

Şule Solak




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder