27 Mart 2017 Pazartesi

CENOVA GEZİSİ PORTOFİNO AŞKI


emekliseyyah

Genova İtalya'nın kuzey batısında kalan liman kenti. Avrupa'nın 2.büyük liman kenti arasında bulunuyor. Ceneviz cumhuriyetine başkentlik yapmış şehir. Cenovalı kaşif gezgin Christof Colombo'nun doğduğu ve yaşadığı şehir. Antik limanı, tarihi, sanat eserleri, doğal güzellikleri ile M.Ö.5. ve 6. yy a kadar uzanan Ortaçağ kentlerinden. Dünyanın ikinci büyük akvaryumu ise burada bulunuyor. 

emekliseyyah


emekliseyyah

13.yydan kalma gotik desenleriyle ünlü San Larenzo Katedrali şehrin merkezinde yer alıyor. San Larenzo meydanında ise sanat eserleri, şarkı söyleyen, sokak performansları ile sanatçılar yer almakta. Cenova'da şehri yürüyerek gezebiliyorsunuz. Meydandan yukarı doğru çıktıkça sokak tabelaları nereye gitmek istiyorsanız size yol gösteriyor.


emekliseyyah



emekliseyyah

San Larenzo Katedralinin yanındaki yoldan yukarı doğru çıktığınızda sola dönünce Cenovanın ünlü Ferrari Meydanı (Piazza de Ferrari)ye ulaşmanız mümkün. Aynı zamanda Düklük Sarayı da burada bulunmakta olup, şimdi sanat ve kültür binası olarak kullanılmakta. 

emekliseyyah

Genova Palazzo Ducale'de ise sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapmakta. Christof Colombo'nun doğduğu evi ve çocukluğunda yaşadığı evi ziyaret etmeden geçmeyin. İçerisi müze haline getirilmemiş ve restorasyonu yapılmamış. Daha ileride ise şehrin giriş kapısı Porto Sapronayı görebilirsiniz.

emekliseyyah

Genova'da Stanley Kublick'in fotoğraf sergisini gezme şansını yakaladım. Stanley Kublick filmlerini izleyip de hayran olmamız mümkün değil. Spartaküs, Lolita, Fullu Metal Jacket, Otomatik Portakal, Cinnet, Gözleri Tamamen Kapalı müthiş filmlerdir. Bu sergide Stanley Kublick'in 1946-1950 yıllarında çekmiş olduğu fotoğraflar yer almakta. Toplam 160 tane fotoğrafın orjinal negatifleri ise New York Müzesinde bulunmakta. 20yy. ın Amerikan fotoğrafçılığının en güzel eserlerini buldum. Galeri de ise fotoğraf çekimi yasak. Giriş ücreti yetişkinler için 10 euro, 65 yaş üstü, 18 yaş ve altı, 25 yaşına kadar öğrenciler için 8euro.

PORTOFINO


emekliseyyah

Portofino için şarkılar bestelenmiş. Şirin ve tarihi bir kasabada renkli evleri, daracık sokakları, tertemiz denizi ve sıcak kanlı insanları için mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Portofinoya Cenovadan otobüs veya tekne ile ulaşıyorsunuz. Tren ile gitmek istiyorsanız Cenova Brignole tren istasyonundan Santa Margherita Ligureye gitmeniz gerekli. Tren bileti 3,4euro ve yaklaşık yarım saat sürmekte. Buradan 82 nolu otobüs ile yine yarım saat süren yolculukla Portofinoya ulaşmanız mümkün. Genova'dan direk otobüs ile ulaşmak isterseniz 42 ve 31 numaralı otobüs ile de ulaşmanız mümkün yarım saatte ulaşabiliyorsunuz. Taksi ile gidebileceğiniz gibi araç kiralayarak da gidebilirsiniz. Ben otobüs ile seyahat etmeyi tercih ettim. Bilet ücreti ise 3euro.

emekliseyyah

Sahil boyunca denizin tadını çıkarmak isterseniz plajlarda yer almakta. Portofino içerisinde ise trafiğe kapalı bir alan. Küçük bir kasaba olduğu için ise her yeri yürüyerek gezmeniz mümkün. Bir cafede oturup kahve içeceğiniz gibi yukarı doğru yürüdüğünüzde Portofinoya tepeden bakabilirsiniz. Manzaranın muhteşem güzelliğinde yürüyüşten sonra dinlenme için ideal. Aynı zamanda tepede bir kilise ve mezarlık bulunmakta.San Giorgio kilisesinde önemli din adamlarının ve kasabanın önemli kişilerinin mezarlıkları bulunmakta. Mezarlığın bir özelliği ise portofinoda arazi sıkıntısından dolayı mezarların üst üste yapılmış olması. 



Portofino gezinizde dönüşte otobüs saatlerini mutlaka kontrol edin. Belli bir saatten sonra ulaşım yok. Yoksa burada kalmanız olası.

Keyifli gezileriniz olsun.

Şule Solak










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder