21 Mart 2017 Salı

MONACO GEZİSİ

emekliseyyah

Monaco Avrupa'da çok sevdiğim ülkelerden birisi. 35.500 nüfusa sahip Akdeniz kenarında kurulu, refah seviyesi yüksek, sevimli ve sıcak, monarşi ile idare edilen prenslik. Yüzölçümü Vatikan'dan sonra gelen Avrupa'da en küçük bir ülke. Monaco adını,  şehrin sokaklarında düzenlenen Formula 1 yarışları ve dünyaca ünlü kumarhaneleri ile mutlaka duymuşsunuzdur.  Özellikle yurt dışından gelen turistik büyük gemiler ve tekneler limanda bulunuyor. Fransa ile sınırı bulunmakta. Ben seyahatimde İtalya Genova'dan bir günlüğüne Monaca, Monta-Carlo ve Nice kıyılarına seyahat yaptım.

emekliseyyah


Monaco caddelerini, sokaklarını, sarayını ve katedrali ziyaret ettiğinizde Grace Kelly ismine çok sık rastlarsınız. Grace Kelly ile Monaco prensi III Rainer evliliğinde Monaco adı daha çok duyulmaya başlanmış. 20.yy da bir aşk hikayesi anlatılacak ise o da Grace Kelly'dir diyebiliriz. Grace Kelly ABD'nin ünlü aktristi. Alfred Hitchock'un bir çok filminde oynamış, evlendikten sonra sinemaya veda etmiş. Grace Kelly'nin düğünü Monaco Katedralin'de yapılmış. 290 metrelik gelinliği ile 3000 kişi düğüne katılmış, dünyada 30 milyon kişi canlı olarak izlemiş. 2 kız ve 1 oğlu olmuş. 1982 yılında Fransa kıyılarında geçirdiği bir trafik kazası sonunda vefat etmiş. Eşi ise III.Rainer 2005 yılında vefat ettikten sonra hala oğlu II. Albert prensliği yönetiyor. Fontvieille bölgesinde bir gül bahçesi Kelly adına düzenlenmiş

emekliseyyah

Monaco prensliğinde trajik olayların yaşanmasının altında bir kehanetin varlığından şüphe ediliyor. Monaco Prensliğinin Grimaldi Lanetin'den kurtulamadığı söyleniliyor. Her aşk filminin sonunda "Sonsuza kadar mutlu yaşıyorlardı" kelimesi maalesef bu prenslik için geçerli değil. Kraliyet ailesi 700 yıldır peşinden bırakmayan grimaldi lanetine maruz kalıyor. Francesco Grimaldi Monaco kayalığını ele geçirdikten sonra cadıları öldürmeye başlamış, sevgilisine de bir cadı olduğu gerekçesi ile öldürtmüş. Ancak sevgilisi flaman cadısı Grimaldi ailesinden olanların asla gerçek mutluluğu bulamayacakları gerekçesi ile lanetlemiş. Monaco krallığının ise geçmişi maalesef ihanet, boşanma, trafik kazaları, trajik olaylarla dolu.   
                             
emekliseyyahemekliseyyah


 Monaco7nun Monte Carlo bölgesi ise ünlü casinoları ile dolu. Sadece kumar oynamak için gelen turistler var. İçeriye giriş ücretsiz.

emekliseyyah


 Monaco grand prix formula yarışları ise Monaco'nun dar ve kıvrımlı sokaklarında yapılıyor. 3337 metrelik pisti bulunmaktar. Ünlü formula pilotu Michael Schumacher'in bile yarışlarda bu pistte yarış dışı kalmış. Yarışı kazanan pilot ise altın harfle tarihe geçiyor çünkü bu pist zorlu olması sebebi ile yarışmacılar tarafından kazanılması ayrıca önemli. Formula 1 yarışmaları Monaco Otomobil Kulübü tarafından organize ediliyor. Yol boyunca Akdenizin pırıl pırıl havasına ve doğa güzelliklerine hayran kalmanız mümkün.

JARDIN EXOTIQUE DE MONACO 

emekliseyyah

84 yıldır ziyaretçilerini ağırlayan Monaco Egzotik bahçesini mutlaka gezin. Monaco'nun tepesinden aşağıya doğru inen kayalıklar da oluşturulmuş zengin bitki çeşitliliği barındıran huzurlu bir yer. Bahçenin aşağısında bir yeraltı mağarası bulunmakta.   Egzotik bahçe 1933 yılında halka açılıyor. 
emekliseyyah

Hem manzarası hem da çiçek, kaktüs, ağaç çeşitlilikleri ile muhteşemliğini hakediyor. Meksika, Orta ve Güney Amerika, Arap Yarımadasından, güney ve doğu Afrika'dan zengin bitki ve çeşitlerini görebilirsiniz. Nisan ayında düzenlenen kaktüs fuarını da gezebilirsiniz. İstasyona 20 dakikalık bir yürüyüşle bahçeyi görebilirsiniz. Benim vaktim olmadığı için mağarayı gezemedim. 


emekliseyyah

ZİYARET SAATLERİ:
19 Kasım-25 Aralık tarihleri haricinde her gün açık. Kasım-Aralık-Ocak  09.00/17.00 saatleri arasında Şubat-Mart-Nisan 09.00/18.00 saatleri arasında Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül 09.00/19.00 saatleri arasında  ziyaret edebilirsiniz. Yetişkinler için bilet ücreti 7euro öğrenci ve 18 yaş altı çocuklarda 3.80 euro. 

emekliseyyah

MONACO ULAŞIM:
Monaco İtalya Genova'dan otobüs ile 3,5 saatlik uzaklıkta. Flixbus yada Ouibox ile 9 euro ulaşabilirsiniz. Tren ile gitmek isterseniz trenitalia ile 2.5 saatte yaklaşık 30 euro ile ulaşabilirsiniz. 


emekliseyyah

Keyifli gezileriniz olsun.

Sevgiyle kalın.

Şule Solak


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder